ANASAYFA arrow right Sağlık

Diyabetin kamuya maliyeti 13 milyar lira

Diyabetin kamuya maliyeti 13 milyar lira
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.46
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.46
Yüzde 84'ünü diyabetin etkin tedavi edilememesi nedeniyle ortaya çıkan komplikasyonlar ve ilgili maliyetler oluşturuyor.

Rakamın yüzde 84'ünü diyabetin etkin tedavi edilememesi nedeniyle ortaya çıkan komplikasyonlar ve ilgili maliyetler oluşturuyor.


Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun Dubai'de düzenlediği Dünya Diyabet Kongresi'nde, küresel anlamda giderek her yaş grubu için tehdit oluşturan ve Türkiye'de de yaklaşık 7 milyon hastayı etkilediği düşünülen diyabet hastalığı ve komplikasyonlarının kamuya doğrudan maliyetinin 5 milyar 144 milyar avroya (yaklaşık 13 milyar lira) yakın olduğu vurgulandı.
Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümünden Doç. Dr. Simten Malhan'ın liderliğinde yapılan ve IDF'in Dünya Diyabet Kongresi'nde sunulan ''Türkiye'de Tip2 Diyabet Komplikasyonlarının Maliyeti'' başlıklı çalışmanın, diyabet ve ilişkili komplikasyonların maliyetinin, toplam SGK harcamaları içinde önemli bir bölümü oluşturduğunu gösterdiği kaydedildi.
Gerçek hayat verileri kullanılarak 1 Ocak–31 Aralık 2009 tarihleri arasında diyabet tedavisi gören 7 bin 95 hastanın verileri incelenerek hazırlanan çalışmada, diyabet hastalarının hastalıklarına eşlik eden kardiyovasküler, böbrek, göz ve nörolojik komplikasyonların doğrudan maliyeti araştırıldı. Diyabet tedavisine eşlik eden komplikasyonlar arasında yer alan kardiyovasküler komplikasyonların, toplam maliyetler içindeki oranının yüzde 32,7 olduğu açıklanan çalışmada, diyabetin toplam maliyeti içinde böbrek komplikasyonlarının yıllık doğrudan maliyetinin yüzde 25,1, göz komplikasyonlarının oranının yüzde 6,4 ve nörolojik komplikasyonların oranının ise yüzde 6 olduğu belirtildi.AA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *