ANASAYFA arrow right Sağlık

Down sendromlu çocuklar sosyal hayata kazandırılıyor

Down sendromlu çocuklar sosyal hayata kazandırılıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.11
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.11
down sendromlu çocuklar, kendilerini daha iyi ifade etmeye ve çevresiyle daha iyi iletişim kurmaya başladı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü ''Down-Up'' projesi ile kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere katılan down sendromlu çocuklar, kendilerini daha iyi ifade etmeye ve çevresiyle daha iyi iletişim kurmaya başladı.
Kalkınma Bakanlığı tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında finanse edilen 130 bin lira bütçeli 'Down-Up' projesi kapsamında, 7-16 yaş aralığındaki 40 çocuğa, uzman eğitmenler eşliğinde müzik, resim, ebru, dans, şan, fitness, futbol, voleybol, badminton dersleri veriliyor.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhtar Akyol, down sendromlu çocukların sosyal hayata adapte olmalarını sağlamak amacıyla projeyi hazırladıklarını ifade etti. Akyol, bu çocukların projeye katılımı aileleriyle tek tek görüşerek ikna ettiklerini belirtti.
Akyol, çocukların evlerinden servisle alınıp eğitim sonrasında tekrar evlerine bırakıldığını, Ortak Akıl Platformu binasında haftanın 6 günü ders gördüklerini bildirdi.
Akyol, şunları söyledi: ''Çocuklarımıza voleybol, futbol, badminton oynatıyoruz. Vurmalı çalgılardan davuldan orga kadar müzik aletleriyle eğitim veriyoruz. Resim, ebru dersleri veriyoruz. Eğitmenlerimiz, özel eğitim almış uzmanlardan oluşuyor. Çocuklarımıza ara öğünlerini de veriyoruz. Şubat ayında başlayan eğitimlerimiz 9 ay sürecek.''
-''Çok iyi sonuçlar aldık''-
Eğitimlerin çocuklar üzerindeki olumlu etkilerini gördüklerini vurgulayan Akyol, ''Bu kadar iyi sonuçlar alabileceğimizi tahmin etmiyorduk. Önceleri aileleri ne kadar yönlendirirse o kadar aktivitelere katılıyorlardı. Şimdi kendi istekleriyle etkinliklere katılıyorlar. Bu çocuklarımızın özel olduğuna inanıyoruz. Öz güvenlerini kazandırdığımız zaman çok güzel şeyler ortaya çıkıyor'' dedi.
Muhtar Akyol, Avrupa Çocuk Dostu Kentler Birliği üyeleri arasında yer alan Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu'nun verdiği ''çocuk dostu şehir'' unvanına sahip olduklarını hatırlattı. Akyol, ''Gaziantep'i engelli dostu bir şehir yapma çalışması içindeyiz'' diye konuştu.
Projenin özel eğitmeni Mehmet Bozkurt, hükümetin yardım politikasıyla ailelerin down sendromlu çocuklarını evden çıkarttığını belirtti. Bozkurt, ''Ailelerin bakış açısı çok değişti. Buraya geldiğinde hiç konuşamayan çocuklar kendilerini ifade etmeye başladı'' dedi.
Resim öğretmeni Nilay Gündüz de resim yapmanın çocukların gelişimine olumlu katkısı olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
''Başlangıçta bir çizgi bile çizemez durumdayken şimdi Antep Kalesi'nin resmini çizebilecek duruma geldiler. Kendisini ifade edemeyen, içine kapanık olan çocuklarımızın artık konuşabildiklerini fark ediyoruz. Aralarında kaynaşmalar, yardımlaşmalar başladı.''
-Velilerden olumlu tepki-
Eğitime devam eden 11 yaşındaki Beyza'nın hemşire olan annesi Elif Tiken, 3 çocuğunun en büyüğü olan Beyza'nın down sendromu olmasından dolayı büyük zorluk çektiklerini söyledi.
Tiken, Büyükşehir Belediyesi'ne çocuklarla ilgili güzel çalışmasının dolayı teşekkür ederek, ''Burada çalışan herkes bir anne bir baba gibi yapabileceklerinin en iyisini verdi. Çok kısa sürede Beyza'da güzel değişiklikler oldu. Benim çocuğum normalde iletişim kuramazdı, şu anda iletişim kurmaya başladı'' dedi.
Aysel Çakır ise derslere giren 8 yaşındaki oğlu Yasin'in sosyalleştiğini, el becerisinin arttığını ve futbol oynamayı çok sevdiğini söyledi.
Down sendromlu Hikmet Akagündüz'ün annesi Hülya Akagündüz de oğlunun daha girişken olduğunu belirterek, ''El becerileri gelişti. Top oynamayı seviyor. Ablası da destek olmak için onunla birlikte buraya geliyor'' diye konuştu. AA
resim
Akyol, çocukların evlerinden servisle alınıp eğitim sonrasında tekrar evlerine bırakıldığını, Ortak Akıl Platformu binasında haftanın 6 günü ders gördüklerini bildirdi.


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *