ANASAYFA arrow right Sağlık

En sık bel ağrısı görülen yaşlar 20-40 yaş arası

En sık bel ağrısı görülen yaşlar 20-40 yaş arası
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.41
Opr. Dr. Murat Geyik, bel ağrısının, kronik hastalıklar arasında ikinci sırada yer aldığını söyledi.
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Murat Geyik, bel ağrısının, kronik hastalıklar arasında ikinci sırada yer aldığını söyledi.
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde, “Bel Fıtığı ve Tedavisi” konulu halka açık konferans veren Opr. Dr. Murat Geyik, gelişmiş toplumlarda görülen kronik hastalıklar arasında bel ağrısının kalp hastalıklarından sonra ikinci, cerrahi tedavi yapılan hastalıklar arasında ise beşinci sırada yer aldığını kaydetti.
Opr. Dr. Murat Geyik, “Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80'inin yaşamlarının herhangi bir döneminde en az bir kez geçirdiği bel ağrısı, en sık 20 - 40'lı yaşlarda görülmektedir” dedi.
TEDAVİ
Travma ve enfeksiyona bağlı bel ağrısında sinirlere basıya bağlı bacaklarda güçsüzlük ve/veya istemli idrar ve gaita yapamama, omurgada anormal hareketlilik varsa cerrahi girişimin gerekli olduğuna dikkati çeken Opr. Dr. Murat Geyik, şöyle devam etti:
“Eğer bel ağrısına neden bir enfeksiyonsa tedaviye antibiyotik eklenmelidir. Yumuşak dokuların ve kasın aşırı gerilmesine ya da ufak yaralanmalara bağlı olan bel ağrısında ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve kısa süreli yatak istirahati çoğu zaman yeterli olur. Sinirlere basıya bağlı bacaklarda güçsüzlük ve/veya istemli idrar ve gaita yapamama yakınmaları, omurgada anormal hareketlilik varsa cerrahi girişim mutlaka gereklidir. Kuvvet kaybı gibi birtakım bulgular görülmemesine rağmen hastaların yaşam kalitelerini etkileyen uzun süreli ağrılar cerrahi giriş için yeterli olabilir. Bunun yanında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de cerrahi girişim yöntemi seçilirken her hasta ayrı ayrı değerlendirilerek o hastaya uygun tekniğin seçilmesidir.”
BEL AĞRILARI NASIL ÖNLENİR
Opr. Dr. Murat Geyik, özellikle tekrarlayan bel ağrılarının önüne geçilmesi için hastanın fazla kilolarından kurtulması, varsa sigara içmeyi bırakması, bel, sırt ve karın kaslarına yönelik kas egzersizlerini düzenli ve sürekli yapması, uygunsuz duruş, oturma ve yatma pozisyonlarını düzeltmesi gerektiğini, sözlerine ekledi.İHA


resim
Opr. Dr. Murat Geyik, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *