ANASAYFA arrow right Sağlık

Her yıl 7.6 milyon insan kanserden ölüyor

Her yıl 7.6 milyon insan kanserden ölüyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.11
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.11
her yıl 12.7 milyon kişiye kanser tanısı konduğunu ve 7.6 milyon insanın bu hastalıktan öldüğünü söyledi.
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Ayşenur Oktay, dünyada her yıl 12.7 milyon kişiye kanser tanısı konduğunu ve 7.6 milyon insanın bu hastalıktan öldüğünü söyledi.
4 Şubat Dünya Kanser Dünü nedeniyle Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği tarafından “Kanser önlenebilir” sloganıyla kampanya başlatıldı. Derneğin İzmir Şubesi Başkanı Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşenur Oktay, dünyada her yıl 12.7 milyon kişiye kanser tanısı konduğunu ve 7.6 milyon insanın bu hastalıktan öldüğünü belirterek; günümüzde kalp damar hastalıklarından sonra en sık ikinci ölüm nedeni olan kanserin korunma, erken tanı ve tedaviyle, yaşam tarzında yapılabilecek değişiklikle yüzde 30-40 oranında önlenebileceğini ifade etti.

Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezitenin kanser için risk oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Oktay, “Kesinlikle sigara kullanılmamalı, sağlıklı beslenmeli, hergün bol miktarda sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmeli, fazla alkol kullanımından kaçınılmalı, ultraviyole ışınlardan korunmalı, aşrı kilo alımından kaçınılmalı ve düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır. Bu uygulamalar yaşam biçimi haline getirilmelidir” diye konuştu.
Kanser tanısının ne kadar erken konursa tedavi konusunda başarı şansının da o kadar fazla olacağını belirten Prof. Dr. Ayşenur Oktay, erken teşhis ve önlemler konusunda da ipuçları verdi. Prof. Dr. Oktay şunları söyledi: “Vücutta yeni gelişen bulgular dikkate alınmalı, meme ya da herhangi bir bölgedeki sertlik, öksürme ve ses kısıklığı, tuvalet alışkanlığında değişiklikler, hazımsızlık ve yutma güçlüğü, deride benlerde değişmeler ve kadınlarda zamansız kanama gibi yakınmalarda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bunlar kadınlarımızda meme kanseri için meme muayenesinin yanı sıra, 40 yaşından sonra mamografi ve rahim ağzı kanseri için smear testidir.”İHA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *