ANASAYFA arrow right Sağlık

Maske türü hayati fark yaratıyor

Maske türü hayati fark yaratıyor
YAYINLAMA: 29 Haziran 2021 / 18.17
GÜNCELLEME: 29 Haziran 2021 / 18.17
Dünyada kimi ülkeler maske kullanma zorunluluğunu kaldırırken birçok ülke Delta varyantıyla maske kullanımına geri dönmeye başladı.

Cambridge Üniversitesi'nin araştırmasına göre maskenin türü sanılandan çok fark yaratıyor.

Cambridge Üniversitesi'ne bağlı NHS Foundation Trust araştırması, sağlık çalışanlarının giydiği yüz maskelerinin kalitesinin koronavirüs enfeksiyonu risklerinde büyük bir fark yarattığını buldu.

FFP3 olarak bilinen yüksek dereceli bir maske takmak bu araştırmaya göre virüsten %100'e kadar koruma sağlayabiliyor.

Buna karşılık, standart cerrahi maske takan personelin virüsü yakalama olasılığı çok daha yüksek.

Meslek kuruluşları, personele daha iyi kişisel koruyucu ekipman verilmesi için uzun süredir kampanya yürütüyor.

Cerrahi maskeler aerosolleri geçiriyor

Tipik cerrahi maskeler sıvıya dirençli olmasına rağmen, nispeten dayanıksız ve gevşek.

Yanı sıra bulaşıcı aerosolleri - havada oyalanabilen ve şimdi yaygın olarak bir koronavirüs enfeksiyonu kaynağı olarak kabul edilen küçük virüs parçacıklarını - taramak için tasarlanmamıştır.

Hastanede iş sağlığı uzmanı olan baş araştırmacı Dr Mark Ferris, çalışanların enfeksiyon kontrolü açısından istenen her şeyi yapmalarına rağmen Covid'e yakalandığını söyledi.

FFP3 maskeleri nasıl bir fark yaratıyor?

Pandeminin ikinci dalgası geçen Aralık ayında vurmaya başladığında, Cambridge'deki yöneticiler kırmızı koğuşlardaki korumayı yükseltmek için yerel bir karar aldı.

Dr Ferris, "Fark yaratabilecek denemek için geriye kalan tek şey FFP3 maskeleriydi" diyor.

FFP3 maskeleri yüze tam oturur ve aerosolleri filtrelemek için özel olarak tasarlanmıştır.

Bu hareketi takip eden haftalarda, kırmızı koğuşlardaki sağlık çalışanları arasındaki enfeksiyon oranı olağanüstü bir şekilde düşerek, hızla Kovid hastası olmayan yeşil koğuşlardaki personelin yaşadığı düzeye indi.

Çalışma, "koğuşta maruz kalmaya atfedilen vakaların önemli ölçüde düştüğü ve FFP3 solunum cihazlarının Covid-19 hastalarından kaynaklanan enfeksiyonlara karşı %31-100 (ve büyük olasılıkla %100) koruma sağladığı" sonucuna varıyor.

Kumaş maskeler ne işe yarıyor?

Uzmanlara göre özellikle pandemiden sıkılanların ve salgın günlerine biraz renk katmak için kumaş maske kullananların da dikkat etmesi gerekiyor.

Bu maskeler araştırmalara göre sadece sizdeki virüsün başkasına geçmesini engelliyor. Ancak havadaki virüs partiküllerinin size geçmesini engellemiyor.

İtalya'da maske zorunluluğu kalktı

İtalya Pazartesi günü, tüm ülke İtalya'nın dört katmanlı renk kodlu risk seviyesi sisteminin en düşük seviyesi olan Covid-19 beyaz bölgesine girdiği için açık havada yüz maskelerinin zorunlu kullanımını sona erdirdi.

İtalya Sağlık Bakanı Roberto, "Bugün güzel bir gün çünkü ülke biraz daha özgür ama sağduyulu ve tedbirli bir yolda ilerlememiz gerekiyor çünkü savaşı henüz kazanmadık, virüs hala önemli ölçüde dolaşımda" dedi.

Avustralya maske kuralını geri getirdi

Yakın zamanda Delta varyantı vakalarının artmaya başlamasıyla  Sidney'de uygulanan konut dışı binaların tüm kapalı alanlarında yüz maskesi takma zorunluluğu gevşetildikten hemen sonra geri getirildi.

Son yönetmeliğe göre maskeler, organize açık hava toplantılarında, toplu taşımada, stadyumlarda ve diğer tüm kapalı alanlarda zorunlu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *