ANASAYFA arrow right Sağlık

Öğrencilere verem hastalığı anlatıldı

Öğrencilere verem hastalığı anlatıldı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.00
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.00
Emine Nakıboğlu Ortaokulu öğrencilerine, verem hastalığından korunma ve tedavi yöntemleri anlatıldı.
Verem(Tüberküloz) Haftası kapsamında Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü(Verem Savaş Koordinatörlüğü) tarafından Özel Emine Nakıboğlu Ortaokulu öğrencilerine, verem hastalığından korunma ve tedavi yöntemleri anlatıldı.
Okulun konferans salonunda gerçekleşen eğitime konuşmacı olarak katılan Halk Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Hale Nildem Sancaktar, verem (tüberküloz) hastalığının, basili tarafından oluşan bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirterek, "Türkiye'de 2011 yılında verem savaş dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 15 bin 679'dur. Verem mikrobu, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi olmayan her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır "dedi.
Verem hastalığı oluştuğunda halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi gibi genel yakınmalar görüldüğüne dikkati çeken Dr. Sancaktar, konuşmasına şöyle devam etti: "Verem tedavisinde kullanılan ilaçlar ücretsiz olarak verem savaş dispanserlerinden verilmektedir. Tedavi en az 6 ay sürer. İlaçların düzenli içilmesi önem taşır. Çünkü tedaviyi yarım bırakan hastalar toplumda basil saçmayı sürdürmektedirler. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Dünyada tek etkene bağlı ve tedavisi mümkün olan hastalıklar içinde en çok ölüme yol açan hastalık verem hastalığıdır. Bu nedenle toplumdaki tüm bireylerin bu konuda duyarlı olması, hastalık bulguları olan kişilerin teşhis için en kısa sürede verem savaş dispanserlerine başvurması, hastalık tespit edilenlerin de tedavilerini hekim tarafından önerilen şekilde eksiksiz olarak tamamlamaları çok önemlidir."İHA





Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *