Sağlık Bakanlığı 4 Temmuz'da COVID-19 ile ilgili verilerin yayınlandığı tabloda değişiklik yaptı. Daha önceki tabloda hasta ve vaka ayrımına gidilirken, yeni tabloda hasta sayısı belirtilmiyor.
Tablodan sadece hasta sayısı çıkarılmadı, toplam test, toplam ölüm, toplam iyileşen ve hastalardaki zatürre oranları da kaldırıldı.
Yeni tabloyu sosyal medya hesabından duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, tablodan kaldırılan verilerin haftalık yayınlanacağını belirtmişti. Fakat aradan geçen 10 günde veriler hala açıklanmadı.
Verilerin tablodan kaldırılmasını, Delta varyantını ve gelişebilecek yeni mutasyonları ve çözümü Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ile konuştuk.
"Toplam test, toplam vefat, toplam hasta ve toplam iyileşen, zatürre ve ağır hasta oranlarının tablodan kaldırılmasını turizm sezonu ile ilgili olduğunu" belirten Prof. Dr. Bulut, "1 Temmuz'da iyileşen hasta sayısı 6 bin 200'lerdeyken şu an 5 bin 100'lere geriledi. Turizm sezonu nedeniyle sayıları manipüle ediyorlar" dedi.
İki yılda ölümler 3 kat arttı
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) her yıl açıkladığı ölüm raporunu hatırlatan Prof. Dr. Bulut, şöyle devam etti: " TÜİK haziran ayında bir önceki yılın ölüm oranlarını açıklardı. TÜİK'in ölüm oranlarına da müdahale edildi. Bir yıl içinde iki kez TÜİK başkanı değişti. İstatistiklerle yeterli oranda oynamayan başkanları görevden aldılar.
Şu anki başkan ölüm oranlarını açıklamadı ve bununla ilgili basına yaptıkları açıklamada tatminkar değildi. Geçtiğimiz yılların ortalamasını aldığımızda 2020-2021'in ilk 6 ayında ölenlerin sayısı üç kat arttığını görüyoruz. Bu veriler salgının boyutunu gösteriyor."
"Sayılar 15-20 bini geçecek"
36 ilde görülen Delta varyantıyla birlikte sayıların önümüzdeki haftalarda daha da artacağını vurgulayan Prof. Dr. Bulut, "ağustosun ilk haftasında vakaların yeniden 15 bin- 20 bini geçeceğini" söyledi:
"Hastaların yüzde 98'inde Delta varyantının görüldüğü İngiltere tüm varyant analizlerini haftalık olarak demografik dağılımlarıyla raporluyor. Türkiye'de bu veriler paylaşılmıyor, varyantlara dair net verileri bilmiyoruz.
Türkiye'nin turist kabul ettiği ülkelerin çoğunda Delta baskınlık kazandı. Bunun sonucunda da Delta varyantı Türkiye'de 200'lerden 700'lere çıktı. Önümüzde bayram var ve eylülün ilk haftasına kadar tatil sezonu devam edecek. Bu süreçte vakalar yeniden hızla artışa geçecek."
"Tüm dünyada risk artıyor"
Prof. Dr. Bulut, "aşılamanın vakalardaki artışı doğrudan etkilediğini" ancak Türkiye'deki aşılamanın hala istenilen noktaya gelmediğini belirtti: "Çift doz aşılanan ve bağışıklanan kişi sayısı 18 milyon. Ama toplum bağışıklığı için nüfusun yüzde 60'ının aşılanması gerekiyordu. Şu an açıklanan 60 milyon aşı toplam doz sayısı, bu bağışıklık için yeterli değil.
Şu an COVID-21 bir diyeceğimiz bir sürece girmedik ama aşı hızı böyle giderse tüm dünyada risk hızla artacak. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) 16 endişe verici varyant var olduğunu açıkladı. Endişe verici varyantların süratle artmasının nedenini ise; aşılamanın tüm ülkelerde hızlıca yapılmamasını gösteriyor.
49 ülkeye aşı girişi olmadı, bu nedenle yeni mutasyonlar gelişiyor. Oysa aşı patenti kaldırılsa, uluslararası bir fon kurulsa, aşı üreten fabrikalara patent dağıtılıp üretime geçilse hem aşılar bu kadar pahalı olmayacak hem de dünyanın her yerine ulaştırılacak."
"10 milyon insan ölebilir"
Yeni pandemi riskleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bulut, son olarak şunları söyledi: "Dünyanın eko sistemi bozuldu, flamingolar ölüyor, dünyada her yıl binlerce canlının sonu geliyor.
Bu da yeni pandemilerin habercisi demek. Bundan sonra belki her yıl bir iki yeni pandemi gelecek. Dünya bir pandemiyle bile böyle bir krizi kaldıramadı. Önümüzdeki 10 yıl pandemiler çağı, bundan kurtulmak için köküne yönelik çözüm üretmek gerekir.
Bu nedenle aşı çalışmaları hızla kamusallaşmalı. Yoksa dünya çok büyük sorun yaşayacak. Bu pandemide 9-10 milyon ölürken yaşanacak pandemilerde 100 milyonlar ölür."