ANASAYFA arrow right Sağlık

Organ nakli 2 kişiyi daha kurtardı

Organ nakli 2 kişiyi daha kurtardı
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.58
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
Bağışlanan organlar umutla bekleyen hastalara naklediliyor.
Türkiye'de, Avrupa ülkelerine göre fazla yaygın olmayan organ bağışı konusunda bilinçlendirme çalışmaları sürerken, bağışlanan organlar ise umutla bekleyen hastalara naklediliyor.
Kilis'te beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organlarının bağışlanmasıyla birlikte harekete geçen Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Organ Nakil Merkezi çalışanları, tam donanımlı bir ambulansla aldıkları organları adeta zamanla yarışırcasına Gaziantep'e ulaştırdı. Organ nakli taşıma çantasında korunan organlar ambulansla Ankara'daki organ nakil merkezine ulaştırılarak ihtiyaç sahibi hastalara nakledildi.
Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde gerçekleştirilen başarılı böbrek nakilleriyle iki hasta daha hayata tutundu. Aslen Adıyamanlı olan ancak yaşamını Gaziantep'te sürdüren öğretmen Hasan Yıldırım (35) ile Kahramanmaraşlı hemşire Hatice Borçalan (36), organ nakli sayesinde hayata yeniden tutundu. Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Başhekimi Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Organ Nakli Merkezi'nde bir öğretmen ve bir hemşireye, Kilis'te beyin ölümü gerçekleşen hastadan alınan böbreklerin nakledildiğini söyledi.
Nakillerin başarıyla gerçekleşmesinden hasta ve hasta yakınları kadar Özel Sani Konukoğlu Hastanesi olarak kendilerinin de büyük mutluluk duyduğuna dikkati çeken Dr. Yıldırım, "Merkezimizde 6 ayda yapılan 22 böbrek naklinin 12'si, yani yüzde 55'i kadavradan gerçekleştirildi" dedi.
Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Necmettin Güvence ise kadavradan organ naklinde dil, din, cinsiyet, zengin - fakir ayrımı yapılmaksızın, tıbbi kriterler gözetilerek nakil yapıldığını anımsattı. Doç. Dr. Güvence, "İki hastamızdan öğretmen Hasan Yıldırım'ın toplumu aydınlatacak, bilgilendirecek biri olması, meslektaşımız Hatice Borçalan'ın ise topluma sağlık alanında hizmet sunması benim için son derece anlamlı. Öğretmenimiz ve hemşiremizin ikinci hayatlarında da başarılı hizmetler vermelerini
dilerim" diye konuştu.
"Hastalarımız çok şanslı. Bu hastaneyi kuranlardan yönetenlere kadar herkese hastalar adına teşekkür ediyorum" diyen Doç. Dr. Güvence, hastalardan hiçbir ek ücret alınmadığını ve nakil gerçekleştirilen hastaların tamamının yaşadığını söyledi.
Öğretmen Hasan Yıldırım, 4 yaşında böbreklerinde taş olduğunun anlaşıldığını ve 25 yıl ilaçlı tedavi gördüğünü, ancak 2005 yılında 2 böbreğinin de iflas ettiğinin belirtti. Bunun üzerine diyalize girmeye başladığını, bir süre önce de Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Erkan Mahsereci'nin ilgisiyle aynı hastanenin Organ Nakli Merkezi'ne kayıt yaptırdığını kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:
"Haftada 3 gün 4'er saat diyalize giriyordum. Kaderci bir yapım var. Kayıt yaptırana kadar çevremden duyduklarımdan dolayı böbrek nakline hiç sıcak bakmıyordum. Hep 'nakil yaptıracağıma, diyalize girerim' diye düşünüyordum. Kaydı yaptırmaya geldiğimde Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Necmettin Güvence'nin yaklaşımı beni çok rahatlattı. Bir gece telefonum çaldı ve kadavradan böbrek çıktığı için hastaneye gelmem istenildi. Ne olur ne olmaz diye hep kendime 'olursa iyi olur, olmazsa da ne yapalım' diye
telkinde bulunuyordum. Naklin gerçekleşmesi sonrasında hayatımı yeniden düzenliyorum. Artık diyaliz yok. Her diyalizden sonra kendimi 15 - 20 kilometre koşmuş kadar yorgun hissediyordum. 4 çocuğum var. Artık onlarla gönlümce oynayabileceğim, istediğim kadar zaman geçirebileceğim. Aldığım hizmetin tarifi yok. Herkesten Allah razı olsun. Ben bir öğretmenim, artık okulumda ve çevremde insanların organ bağışı konusunda bilinçlenmesi için çaba göstereceğim."
Kahramanmaraşlı hemşire Hatice Borçalan ise 14 yıldan beri böbrek hastası olduğunu, bir yıllık ilaç tedavisinin ardından diyalize girmeye başladığını bildirdi.
Borçalan, 13 yıl önce nakil için Ankara'da kayıt yaptırdığını ve o tarihten beri de diyalize girdiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu süreçte birkaç kez ölümle yüz yüze geldim. Bir çocuğum var. Sıkıntılarla geçen 13 yılın ardından Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde Organ Nakli Merkezi'nin hizmet vermeye başladığını öğrendim ve 3 ay önce kayıt yaptırdım. Haftada 3 gün 4'er saat diyalize giriyordum. Umudumu kesmiştim ve 'artık bana böbrek çıkmaz' dediğim bir zamanda Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nden arandım ve kadavradan böbrek çıktığının haberini aldım. Heyecandan ne yapacağımı şaşırdım. Elimde telefonla oda, oda dolaşmaya başladım. Eşimi aradım ve hemen yola çıktık. Hastaneye geldiğimizde o kadar sıcak ve samimi karşılandık ki, umarım böbrek bana uyar ve burada ameliyat olurum diye düşündüm. Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Necmettin Güvence, gibi ismi ile güven veren bir doktor, Böbreğin bana uyduğu ve naklin yapılacağını söylediğinde inanamadım. Adeta rüyada gibiyim. O kadar büyük sıkıntılar yaşadım ki, anlatılır gibi değil." Eşim hep destek oldu ama oğlum beni her zaman hasta halimle gördü diyen Borçalan, "Oğlum, '18 yaşına geldiğimde böbreğimi sana vereceğim' diyordu. Çok şükür gerek kalmadı. Böbreğimin olduğunu düşünmek çok güzel bir duygu. Haftada 3 gün diyalize giriyordum. Artık boş zamanım olacak ve oğluma yeterince zaman ayırabileceğim" dedi.
Emel Ersoy da (33) ablasının yıllardır böbrek rahatsızlığı dolayısıyla tatillerini tedavilerine ayırdığını ve aylarca ailesinden ayrı kaldığı dönemleri yaşadığını kaydetti. Emel Ersoy, ablasının artık ailece tatil yapabilecek olmasına sevindiğini, kendilerine bu mutluluğu yaşatan herkese teşekkür ettiklerini bildirdi.İHA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *