Ulusoy, “İdrar kaçırma kontrol edilemeyen istemsiz idrar tutamama halidir. İleri yaşlarda daha sık görülür. Kişinin sosyal yaşamını ve psikolojisini etkiler. Stres inkontinans: Gülme, hapşırma, öksürme ve ağır eşya kaldırma gibi karın içi basıncı artıran hareketlerde oluşan idrar kaçırmadır.”Urge inkontinans: Aniden sıkışma ve yetişememe şeklinde olan idrar kaçırmadır.”Mix tip inkontinans: Her iki idrar kaçırmanın da olduğu durumdur” dedi.
İdrar kaçırmanın nedenlerini, “Obezite, İlerleyen yaş, Mesane sarkması, Genetik, Kabızlık, İdrar yolu enfeksiyonu, Vaginal enfeksiyonlar, İdrar yollarında veya böbrekte taş, Diyabet, İlaçlar, Sinir sistemi hastalıkları, Vajina ve mesane arasında oluşan fistüller ve Zor doğumlar” olarak açıklayan Ulusoy, hastalığın teşhisini de şöyle açıkladı: “Öncelikle hastadan detaylı bir öykü gerekli görülürse işeme günlüğü alınır.
Hastanın idrar kaçırmaya yönelik detaylı muayenesi yapılır. İdrar tahlili ve idrar kültürü başta olmak üzere tahlilleri istenir. Sonuçlara ve hastanın hikayesine göre ürodinami önerilir.”
Tedavi şekillerinin idrar kaçırmanın tipine göre değiştiğini ifade eden Özel Hatem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Derya Ulusoy, “Öncelikle hastada obezite varsa uygun diyet düzenlenerek zayıflaması sağlanır. Yapılan değerlendirmede sebepler arasında kontrol edilebilir yaşam tarzı değişikliği ile engellenebilir durumlar varsa bu konularda hastaya bilgi verilir ve düzenlemeler yapılır. Urge inkontinansın en sık sebebi idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Dolayısıyla tedavi bitiminde hasta ile tekrar görüşme yapılır ve tetkikleri istenir. Mesane disfonksiyonu dediğimiz mesane ile üretra arasındaki uygunsuz çalışmadan kaynaklandığı düşünülüyorsa medikal tedavi yapılabilir. Medikal tedavide çok sayıda ilaç vardır. Stres inkontinas tipinde idrar kaçırma varsa tedavi son yıllarda bu konuda önerilen medikal tedavi yöntemleri olsa da cerrahidir. Bu tip idrar kaçırmada sebep çoğunlukla anatomik bozulma yani mesane boynunda gevşeme ve sarkmadır.
İdrar kaçırma şikâyeti olan hastalarda her şeyden önce önemli olan hekime başvurudur. Yapılan değerlendirme ve uygun tedavi yöntemleri ile idrar kaçırmadan hastalarımız kurtulabilirler’ dedi.