ANASAYFA arrow right Sağlık

Türkiye’de kadınların yarısı yaşamı boyunca en az bir düşük yapıyor

Türkiye’de kadınların yarısı yaşamı boyunca en az bir düşük yapıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.52
Osotimehin, mesajında doğum yapmanın bir kadının yaşamı boyunca en mutlu olduğu anlardan biri olduğunu kaydetti.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu(UNFPA) İcra Direktörü Dr. Babatunde Osotimehin, 11 Temmuz "Dünya Nüfus Günü" mesajında her gün 800 kadının gebeliğe ve doğuma bağlı önlenebilir nedenlerle yaşamını kaybettiğini söyledi. 

Bu yılki ana teması “Üreme Sağlığı Hizmetleri’ne Evrensel Erişim” olarak belirlenen Dünya Nüfus Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Dr. Osotimehin, mesajında doğum yapmanın bir kadının yaşamı boyunca en mutlu olduğu anlardan biri olduğunu kaydetti. Osotimahin’in mesajında “Her gün 800 kadın gebeliğe ve doğuma bağlı çoğu önlenebilir nedenlerle yaşamını kaybetmektedir. Ve ölen her bir kadına karşılık 20 kadın da hastalık ve sakatlıklarla boğuşmaktadır. Günümüzde, çoğu gelişmekte olan ülkelerde, 10 -19 yaş arası genç kızların önde gelen ölüm nedenleri arasında, gebeliğe bağlı komplikasyonlar yer almakta ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar en hızlı olarak 15-24 yaşları arasındaki gençlerde görülmektedir. Gençlerin ve de genç kızların özel ihtiyaçlarının karşılanmasını öne çıkarmalı, bu gençlerin ihtiyaçları ve insan haklarına dayalı sağlık hizmetlerine erişim hakkı ivedilikle ele alınmalıdır” ifadelerine yer verdi. 

UNFPA’nın Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque da, Türkiye’nin anne ölümlerinin önlenmesinde çok önemli bir başarıya ulaşmasına karşın, kırsal alanda yaşayan kadınların üreme sağlığı hizmetlerine erişimde önemli eksiklikler olduğuna dikkat çekti.
Dr. Huque, Türkiye’de özellikle üreme sağlığı konusunda bölgesel farklılıkları ortadan kaldırmaya yönelik daha özgün programların geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’de kadınların yaklaşık yarısı yaşamı boyunca en az bir düşükle karşılaşmaktadır. 15-19 yaş arasındaki evli gençlerin sadece yüzde 17’sinin modern bir aile planlaması yöntemi kullandığı Türkiye’de ilk ve orta öğretim müfredatında yapılandırılmış ergen sağlığı ve üreme sağlığına yer verilmesi çok önem taşımaktadır” dedi.SHA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *