ANASAYFA arrow right Sağlık

Yürüteçler ölümle sonuçlanacak kazalara neden oluyor

Yürüteçler ölümle sonuçlanacak kazalara neden oluyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.27
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.27
Bebeklerin yürümesini hızlandırdığına inanılan yürüteçler, ölümle sonuçlanabilen kazalara davetiye çıkarıyor.

Uzmanlara göre, bebeklerin yürümesini hızlandırdığına inanılan yürüteçler, ölümle sonuçlanabilen kazalara davetiye çıkarıyor.
 Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Birinci Bebek Klinik Şefi Doç. Dr. Can Demir Karacan, ailelere, yürüteçlerin doğurduğu tehlikelerle ilgili uyarılarda bulundu.
5-15 ay arasındaki bebeklerin yarıdan fazlasında yürüteç kullanıldığını belirten Karacan, ''Bebeklerin hemen hemen hepsi yürüteçten hoşlanır. Ebeveynler de sürekli ilgi isteyen bebeklerini oyalayan, böylece kendilerine boş vakit kazandıran bu aracı kurtarıcı olarak görürler'' diye konuştu.
Karacan, ''Yürüteçler, çok sayıda bebeğin hastane acillerine getirilmesine yol açmakta, bunların bir kısmı ne yazık ki ölümle sonuçlanmaktadır'' uyarısını dile getirdi.
Karacan'ın verdiği bilgiye göre, yürüteçler şu kazalara yol açıyor:

Basamaktan/merdivenden düşme: En sık karşılaşılan sorun. Özellikle merdivenden düşme kemik kırıklarına ve ağır kafa yaralanmalarına yol açabiliyor.

Yanma: Yürüteçteki bebekler daha yüksek yerlere erişebilir. Böylece masa örtüsünü çekerek masa üzerindeki sıcak çayı, kahveyi devirebilir, ocaktaki çaydanlığa dokunabilir, radyatörlere, şömineye ulaşabilirler.

Boğulma: Yürüteçteki bir bebek küvete veya havuza düşebilir.

Zehirlenme: Zehirlenmeler de yürüteçteki bir bebeğin daha yükseğe erişebilmesinden kaynaklanır.


Yürüteçten uzak durulmalı
Karacan, ''Aileler bebeklerinin güvenliği için yürüteçten uzak durmalıdır. Bebeklerin bakıldığı bakım merkezi veya başkasına ait evlerde de yürüteç olmadığından emin olunmalıdır. Bebek yürüteçleri yerine, yürütece benzeyen ama tekerlekleri olmayan, oturağı dönebilen, eğilebilen, yukarı aşağı hareket edebilen araçlar kullanılabilir. Bebeklerin oturup, kalkıp, emekleyip yürüyebileceği emniyetli oyun alanları da uygun bir seçim olacaktır'' diye konuştu.AA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *