ANASAYFA arrow right Siyaset

Clinton ve Davutoğlu, Suriye Dostları Grubu kurmak istiyor

Clinton ve Davutoğlu, Suriye Dostları Grubu kurmak istiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.56
Demokratik muhalefeti desteklemek amacıyla “Suriye Dostları” temas grubunu kurmak istedikleri belirtiliyor.
ABD ve Türkiye Dışişleri Bakanları Hillary Clinton ve Ahmet Davutoğlu’nun, Suriye halkına yardım kanalize etmek ve demokratik muhalefeti desteklemek amacıyla “Suriye Dostları” temas grubunu kurmak istedikleri belirtiliyor. Wall Street Journal gazetesi, Amerikan ve Türk yetkililerinin ise, Esad rejiminin, Kızılhaç ve Kızılay gibi örgütlerine izin vermeyebileceğini ve sivillerin korunmasının “dış güvenlik gücü olmadan imkansız olabileceği”ni kabul ettiklerini vurguladı. 


ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, “Obama Yönetimi ve Türkiye, Suriye’deki iç çatışmaların kurbanlarına insani yardımın nasıl sağlanacağına ilişkin görüşmeleri ilerletiyorlar, iki ülkenin diplomatları, çatışmaların içine çekilme risklerini değerlendirse de” diye yazdı. 


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Ankara’nın, onbinlerce Suriyeli sivile yardım sağlamaya başlamak istediği yönündeki açıklamalarına dikkat çeken gazete, “Clinton ve Davutoğlu, ‘Suriyelilere yardım kanalize etmek ve demokratik muhalefeti desteklemek amacıyla ‘Suriye Dostları’ temas grubunu oluşturmak istiyorlar” dedi. 
WSJ, Davutoğlu ve üst düzey ABD’li yetkililerin, Suriye’ye dış insani yardım müdahalesinin risklerini değerlendirdiklerini söylediklerini de belirterek şöyle devam etti: 
“Amerikan ve Türk yetkilileri, Kızılhaç ve Kızılay gibi örgütlerinin şiddetten etkilenen bölgelere girmelerine Şam tarafından izin verileceğini umduklarını söylüyorlar. Ancak, Sayın Esad’ın bu tür bir işbirliğini reddebileceğini ve sivillerin korunmasının dış güvenlik gücü olmadan imkansız olabileceğini de kabul ediyorlar.” 


“RUSYA, ÇİN VE İRAN, DIŞ İNSANİ YARDIMINA DA KARŞI


Esad ve onu destekleyen Rusya, Çin ve İran’ın, insani yardım dahil, Suriye’ye bir dış müdahaleye defalarca karşı çıktıklarının anımsatıldığı haberde 1990 yıllarında Batılı ve Ortadoğu ülkelerinin, Balkanlarda askeri güce başvurulmadan insani yardım bölgelerini kurmaya çalıştıklarının ancak bu çabaların sonuçsuz kaldığını ve nihayet NATO’nun Sırbistan’a hava baskınlarını düzenlediğine dikkat çekildi. 

-

“TÜRKİYE, AYAKLAMALARA YANITTA EN AGRESİF ÜLKELERDEN BİRİ”- 


WSJ, bu bağlamda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, “Beşar Esad, Suriye’nin Gorbaçov’u olmasını istedik ancak Miloseviç olmayı tercih etti” yönündeki sözlerine yer verdikten sonra “Türkiye, son bir yılda bölgede ortaya çıkan siyasi ayaklanmalarına yanıt vermede Ortadoğu ülkeleri arasında en agresif olanlarından biri olarak ortaya çıktı” yorumunu da yaptı. Gazete sözlerine şöyle devam etti: 
“Ankara, Libya lideri Muammer Kaddafi’yi devirmeye yardımcı olan NATO misyonuna askeri destek verdi. Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i iktidarı bırakmaya çağıran ilk Ortadoğu liderlerinden biri oldu.” 
ABD’li gazete, Davutoğlu’nun, İran’ın nükleer programına ilişkin görüşmelerin yeniden başlamasına yönelik çabalarına dikkat çekerken de ABD’li ve Avrupalı diplomatların, İran’ın müzakere masasına dönme konusunda ciddi olduğuna ilişkin kuşkularını dile getirdiklerini belirtti. 

Aynı diplomatların, İran’ın, AB Dış ve Güvenlik Politikası Temsilcisi Catherine Ashton’un geçen Ekim ayında İranlı meslektaşına yazdığı mektuba henüz yanıt verilmediğine işaret eden gazete, haberini, “Bir ABD’li diplomat, (Türkiye için) ‘ciddi bir yanıt olan şey, bizim için ciddi bir yanıtın çok gerisinde’ dedi” sözleriyle noktaladı. (ANKA)


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *