Türkiye ve Brezilya’nın izledikleri “alışılmamış” para politikaları konusunda yatırımcılar uyarıldı. Türkiye ve Brezilya’nın izledikleri “alışılmamış” para politikaları konusunda yatırımcılar uyarıldı. Financial Times gazetesi, “iki enflasyon politikası öyküsü” başlıklı analizde “Brezilya’nın yaklaşımı açık ki işlemiyor ama yüzde 9’a yakın bir cari açığı olan Türkiye’nin durumu daha kötü gibi” görüşünü öne sürdü. Analizde, “yatırımcılar, yakından izlemeli. Deneyimlerden biri beklenmedik biçimde işlemeye başlayabilir. Ancak ikisinin karmakarışıklıkla son bulmasına da hazır olmalılar” diye yazıldı.
Ekonomi gazetesi Financial Times, yatırım editörü James Mackintosh imzasını taşıyan, “iki enflasyon politikası öyküsü” başlıklı analizde “Hayatta olduğu gibi, para politikasında da layığını bulursunuz” spotunu kullandı.
Brezilya’nın para birimi realin dolara karşı nominal değeri, bu hafta 1999 yılından bu yana en yüksek düzeyine ulaşırken, Türk lirasının geçen hafta euro karşısında yeni bir dibe vurduğuna dikkat çekilen analizde şu yoruma da yapıldı:
“Realin gücü ve liranın zayıflığı, (bu ülkelerin) merkez bankalarının, düşük faizlerin egemen olduğu bir dünyada güçlü bir ekonomi ve dalgalanan para birimine sahip olmanın yarattığı ikilemle baş etme girişimlerinin doğrudan sonuçlarıdır.”
“MERKEZ BANKALARIN İKİ ÇİRKİN SEÇENEĞİ"
Merkez bankaların, “iki çirkin seçenek” arasında seçim yapması gerektiğini, Brezilya’nın yaptığı gibi ekonomiyi yavaşlatmak için faizleri artırmaları halinde sıcak parayı çektiğini belirtikten sonra şöyle devam etti:
“Bunun alternatifi ise radikaldir. Hızla büyüyen bir ekonomi ile karşı karşıya bulunan Türkiye ise, Nisan ayında faiz oranlarını indirmeye başladı. Bu, lirayı zayıflatmayı başardı ama aynı zamanda daha kolay kredi anlamına geliyor ki bu sermaye girişlerindeki herhangi bir yavaşlamanın etkilerini ortadan kaldırıyor.”
“ALIŞILMAMIŞ POLİTİKALAR İSTENEN ETKİ SAĞLAMIYOR”
Hem Brezilya, hem Türkiye’nin istenmeyen yan etkilerini gidermek için alışılmamış politikaları denediğini belirten gazete, “Brezilya, yabancı parayı caydırmak için sermaye akımlarını vergilendiriyor. Türkiye ise, banka kredilerini kısıtlıyor. Bu politikaların hiç biri, istenen etkisi yaptığı gibi görünmüyor ve iç krediler her iki ülkede hızla büyüyor” görüşünü de dile getirdi.
“YATIRIMCILAR, KUŞKU DUYMALI”
FT, TC Merkez Bankası’nın Salı gülü “alışılmamış” yaklaşımının işlediğini “öne sürdüğü”ne, ekonomik büyüme ve kredideki artışın yavaşlayacağını, enflasyon düşüneceğini söylediğine dikkat çekerek, “Yatırımcılar, bankanın son yıllarda enflasyon tahminini birkaç defa değiştirdiğine dikkate alarak kuşku duymalı” diye yazdı.
“TÜRKİYE’NİN DURUMU DAHA KÖTÜ GİBİ GÖRÜNÜYOR”
İngiliz gazetesi, analizinin son bölümünde “Brezilya’nın yaklaşımı da açık ki işlemiyor, çünkü yurt dışındaki hızlı para girişleri sürüyor” dedikten sonra şu savlara da yer verdi:
“Ancak yüzde 9’a yakın bir cari açığı olan Türkiye’nin durumu daha kötü gibi görünüyor. Yatırımcılar, yakından izlemeli çünkü bu deneyimlerden biri beklenmedik biçimde işlemeye başlayabilir. Ama, her ikisinin karmakarışıklıkla sona ermesine de hazır olmalılar. Kredi savurganlığını, sık sık kötü borç ve sermaye kaçışları izliyor.”
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.54
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
Türkiye ve Brezilya’nın izledikleri “alışılmamış” para politikaları konusunda yatırımcılar uyarıldı.
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *