ANASAYFA arrow right Siyaset

İnternetin neden olduğu psikolojik ve sosyal sorunlar için önlem alınsın

İnternetin neden olduğu psikolojik ve sosyal sorunlar için önlem alınsın
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.46
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.46
Bilgi İletişim Teknolojileri’nin risklerinin araştırılması için meclis araştırması açılması istendi
Bilgi İletişim Teknolojileri’nin risklerinin araştırılması için meclis araştırması açılması istendi

AKP Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Bilgi İletişim Teknolojileri(BİT)’nin getirdiği imkanlar yanında bir takım riskler de oluşturduğunu belirterek, “Bilgi İletişim Teknolojilerinin getirdiği imkânlar ve risklerin tespiti ve bu tespit sonucunda İmkânların ve risklerin araştırılması, risklerin belirlenerek sorunların giderilmesi ve çözüm yollarının araştırılması amacıyla” Meclis Araştırması açılmasını istedi.

TBMM Başkanlığı’na Erdoğan ve AKP’li diğer milletvekillerinin verdiği önergede Türkiye’de BİT’in kullanımının genellikle çocuklar ve gençler arasında arttığını belirtilerek şöyle denildi: “Ülkemizde yapılan araştırmalar, bilgi iletişim teknolojilerinin haberlerin izlenmesi, sosyal medya kullanımı ve eğlence amacıyla kullanıldığını göstermektedir. Ayrıca e- devlet uygulamaları çerçevesinde, nüfusun her kesiminin giderek yaygınlaşan ve yoğunlaşan oranda internet ara yüzünü ve çeşitli mobil uygulamaları kullanması bir gereksinim haline gelmiştir. Bilgi İletişim Teknolojilerinin gündelik yaşamın vazgeçilmez bir öğesi olduğu günümüzde tartışılmaz bir hal almıştır. 
Bilgi İletişim Teknolojilerinin getirdiği imkânlar yanında bir takım da riskleri bulunmaktadır. Asıl önemli olan hangi bilgiye ulaşılacağı, ulaştığımız bu bilgiyi nasıl kullanacağımızda. Muhakkak ki her bilginin iyiye ve kötüye kullanımı, istismarı söz konusudur. Bu istismarlardan kaynaklanan bir kısım pazar ve çok büyük parasal imkânların da olduğu rantlar oluşmaktadır.”

Bilgi İletişim Teknolojilerinin yararlarının yanında çok sayıda riskleri de beraberinde getirdiğinin altını çizen Erdoğan, “Uzun süreli kullanımlarda bağımlılık ve dikkat dağınıklığı gibi psikolojik, göz bozukluğu gibi fiziksel rahatsızlıklara da neden olmakta zaman kaybım da beraberinde getirmektedir. Bir diğer olumsuz tarafı da internet oyunlarından sanal para alabilmek maksadı güdülerek maddi kayıplara neden olmaktadır” diyerek şöyle devam etti: 
“Bu olumsuzlukların asgariye indirilmesi konusunda uluslararası işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır. İnternet kullanımı, bilgiye ulaşım, bunun istismarı, kötüye kullanımı gibi konuların ceza hukukuyla ilgili boyutu bulunmakta ve bu konu üzerinde ciddiyetle durulması gerekmektedir. 
Türkiye çapında kentsel ve kırsal bölgelerde, seçkisiz tabaka yöntemiyle seçilen 9-16 yaş arası yapılan araştırmaya katılan tüm çocuklar İnternet’i kullanmakta olup, yüzde 40’ı kendi bilgisayar veya dizüstü bilgisayarına sahip ve diğer yüzde 39’u bilgisayarım diğer aile fertleri ile paylaşıyor olmasına rağmen, ebeveynlerin sadece yüzde 29’u internet kullanmaktadır. Erkek ve kadın ebeveynlerin İnternet kullanım oranlan arasında oldukça büyük bir fark vardır; yüzde 29’luk dilim içerisinde erkek ebeveynlerin yüzde 49’u ve kadın ebeveynlerin sadece yüzde 24’ü İnterneti kullanmaktadır. Avrupa ülkelerinde erkek ebeveynlerin yüzde 87’si ve kadın ebeveynlerin ise yüzde 82’si İnternet kullanıcısıdır.” 

Bilgi İletişim Teknolojilerinin getirdiği imkânlar ve risklerin tespiti için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyen Erdoğan, “Bu tespit sonucunda İmkânların ve risklerin araştırılması, risklerin belirlenerek sorunların giderilmesi ve çözüm yollarının araştırılması amacıyla” bunun gerekliliğini de vurguladı.(ANKA)


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *