ANASAYFA arrow right Siyaset

Türkiye’nin yaklaşımı: “masada siyasi çözüm, sahada askeri operasyon”

Türkiye’nin yaklaşımı: “masada siyasi çözüm, sahada askeri operasyon”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.25
BM Suriye Özel temsilcisi Mistura anayasa komitesi konusunda uzlaşı sağlayarak görev süresini tamamlamak istiyor. Ancak
BM Suriye Özel temsilcisi Mistura anayasa komitesi konusunda uzlaşı sağlayarak görev süresini tamamlamak istiyor. Ancak önünde Türkiye’nin “masada siyasi çözüm, sahada askeri operasyon” yaklaşımı bulunuyor.
Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Aralık 2018 Çarşamba günü "Fırat'ın doğusuna operasyon" sözlerinin ardından TSK 16 Aralık günü Sincar ve Karacak'a hava harekatı düzenledi.
Erdoğan konuşmasında ABD'nin Suriye politikasıyla derin ayrılıklar yaşandığını vurguluyordu.
Irak'ın kuzeyindeki Sincar (Şengal) ve Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok Dağı bölgelerinden bir gün sonra Irak'ın kuzeyi Gara ve Hakurk bölgelerine de hava harekatı düzenlendi.
Cenevre'de toplantı yapılırken operasyon
O sıralarda Cenevre'deki Suriye konulu bakanlar toplantısı yapılıyordu.
Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları, Suriye krizine siyasi çözüm bulma çabaları çerçevesinde Anayasa Komitesi kurulması konusunu ele aldıkları bir toplantı yapıyorlardı.
Toplantıya ülkelerin dış işleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu, Sergey Lavrov ve Cevad Zarif ile BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura katıldı.
Toplantıdan önce basın mensuplarına konuşan Zarif, toplantılardan olumlu bir sonuç çıkması konusunda umutlu olduğunu söylemişti.
Mistura'nın son çabaları
Toplantı sonrası basın mensuplarına BM Cenevre Ofisi'ndeki son basın toplantısında De Mistura, yeni Suriye Anayasası oluşturulması için yapılan önceki toplantılar sonrası yapılan açıklamalara benzer ifadeler kullandı:
"Üç bakan bana anayasa komitesi ile ilgili önemli bir ortak veri sundu. Gidecek ekstra bir mil olduğuna inanıyorum."
Mistura, her zamanki gibi “güvenilir, dengeli ve kapsayıcı bir komitenin kurulmasını amaçladıklarını” söyledi.
Mistura Cenevre'deki toplantıda konuşulanları New York'ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e yarın (20 Aralık) iletecek ve BM Güvenlik Konseyine sunum yapacak.
Cenevre’de dış işleri bakanlığı düzeyinde bir araya gelen ülkeler Astana sürecinde oluşturulan üç ülke.
Anayasa yazılabilecek mi?
Suriye’de BM gözetiminde barış ve çözüm görüşmeleri 2012’de Cenevre’de başlamıştı. Cenevre sürecine Suriye devleti ile muhalifler de katılacaktı. Esad yönetiminin muhaliflerin katılımına, Türkiye’nin ise PYD’nin katılına itirazları sonrası Cenevre süreci 2016’da akamete uğramıştı.
Mistura, bu süreçte BM Suriye Temsilcisi’ydi. Ekim ayında dört yıl sürdürdüğü görevi bırakacağını açıklamıştı. 7 Ocak 2019 günü BM Suriye Temsilciliği görevini Norveçli diplomat Geir Pedersen’e devredecek.
Di Mustura’nın “Kapsayıcı” bir Anayasa komitesi kurmayı amaçladıklarına dair açıklaması 2018 yılının ilk aylarında çıkmaza giren pazarlıklara bir gönderme.
Cenevre Süreci'nden bugüne
BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararı çerçevesinde siyasi geçiş sürecinde Suriye Anayasası'nın yeniden yazılması öngörülmüştü. Ocak 2018'de Soçi'de yapılan Ulusal Diyalog Kongresi'nde BM, Türkiye, İran ve ev sahibi Rusya'nın temsilcileri ile Suriyeli taraflar, Anayasa Komitesi oluşturulması kararı almıştı.
150 kişiden oluşacak Anayasa Komitesi'nde Esad yönetimi ve muhalifler 50'şer kişi belirleyecekti. De Mistura da son 50 kişiyi Suriyeli aydın ve sivil toplum temsilcileri arasından seçecekti. Tarafların kendi 50'şer kişilik grupları üzerinde büyük ölçüde uzlaşı sağladığı ancak Mistura’nın listesinde iplerin koptuğu açıklanmıştı.
Mistura görev döneminin son yılını taraflarla ikili ve çoklu görüşmeler yaparak uzlaşı sağlamakla geçirdi. En son İstanbul'da 27 Ekim'de düzenlenen Suriye Zirvesi'nde Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa liderlerinin yaptığı dörtlü zirvede komitenin 31 Aralık'a kadar kurulması konusunda mutabık kalınmıştı.
Türkiye’nin operasyonlarına tepkiler
Suriye çözümü için Mistura en azından anayasa komitesi konusunda uzlaşı sağlayarak görev süresini tamamlamak istiyor. Ancak Türkiye’nin “masada siyasi çözüm, sahada askeri operasyon” yaklaşımı Mistura’nın işini en başından beri kolaylaştırmıyor.
Örneğin Arap Birliği dün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine yönelik hava harekatlarının uluslararası hukukla ve iyi komşuluk ilişkileriyle çeliştiği belirtildi.
Arap Birliği sözcüsü Mahmud Afifi ise, "Bu tür eylemler Irak devletinin bağımsızlığına yönelik bir saldırıdır" ifadelerini kullandı.
İstanbul’daki dörtlü zirvenin katılımcılarından Almanya’nın Dışişileri Bakanı Heiko Maas ise temaslarda bulunmak üzere Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkenti Erbil’e gitti. Maas’ın, Kürdistan’da üst düzey görüşmelerde bulundu.
Başbakan Neçirvan Barzani ile Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ortak basın toplantısı düzenledi. Maas burada TSK’nın Suriye ve Irak’ta yönelik operasyonları için “Kürdistan’ın güvenliğinin Almanya için önemli” ifadesini kullandı.
Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) heyeti de bugün Moskova’da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile görüştü. Gündem Türkiye’nin hava harekatlarıydı.
ABD ise operasyonlara yönelik açıklamayı Pentagon sözcüsü Sean Robertson aracılığıyla 12 Aralık'ta yapmıştı. Suriye'nin kuzeydoğusuna herhangi bir tarafça girişilebilecek tek taraflı bir askeri eylemin, özellikle ABD personelinin oradaki varlığı göz önüne alındığında, ciddi endişe kaynağı oluşturduğunu dile getirmişti. Robertson, "Bu tür eylemleri kabul edilemez buluruz" demişti. Bianet

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *