ANASAYFA arrow right Yaşam

Kardeş Kıskançlığı belli öçüde doğaldır

Kardeş Kıskançlığı belli öçüde doğaldır
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.26
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.26
Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ramin Aliyev

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ramin Aliyev, “Yeni bebeğin doğacağının öğrenildiği andan itibaren çocukları kardeş olgusuna hazırlamak, kardeş kıskançlığını önlemenin en önemli adımıdır. Öncelikle, çocuğa kardeşinin doğacağı söylenmeli, bunun nasıl bir süreç olacağı anlatılmalıdır. Kardeş kıskançlığı belli ölçüde doğaldır.” dedi.

Çocuklarda özellikle yeni dünyaya gelmiş kardeşler olduğunda sıkıntıların baş gösterdiğini ve küçük çocukların henüz adaletle davranmanın erdemini kavrayamadığını belirten Aliyev, "Siz yeni doğanla fazla ilgilenirseniz, bu ilgi büyük çocuğun dikkatinden kaçmaz ve rahatsız olmaya başlar. Hatta 'gerileme' dediğimiz, çocukların bebeklik dönemi davranışlarına tekrar dönmelerine sebep olur. Mesela yürüyen bir çocuk, evdeki emekleyen kardeşine fazla alaka gösterildiğini fark ederse kendisi de tekrar yürümekten vazgeçerek emeklemeye başlayabilir. Çünkü ona göre emekleyenler daha çok sevilmektedir. Bu okula giden çocuklarda da görülebilir. Okula gitse de çocuk her zaman çocuktur.
ilgi ve alaka ister. Küçük kardeşine daha fazla ilgi gösterilip 'sen dersine çalış' gibi okula giden çocukların ilgisiz bırakılması öğrencilerde olumsuzluğa neden oluyor" dedi.

Kardeşler arası şiddet sebeplerinin başında kardeş kıskançlığı geldiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Aliyev, "Kendisine yönelecek ilgi, alaka, şefkat hatta paranın bir bölümüne ortak olan kardeş, imkanları kısıtlayan bir unsur olarak algılanır. Bir de kendisinden çok paya sahip olduğu düşünülürse kıskançlık ve öfke tavana vurabilir. En ufak etkileşim krizinde kardeşler birbirine şiddet uygulayabilirler. Eşit davranmamak kıskançlık duygularını körükler. Bu nedenle ebeveynler çocuklara eşit davranmaya özen göstermelidir. Aksi takdirde çocuklar birbirlerine düşman gibi algılar" ifadelerini kullandı.


Kardeşine Yardım Etmesi İçin Fırsatlar Yaratın

Aliyev, “Öncelikle bebeğin özelliklerinden bahsedin. Geçmişte onunda böyle bir bebek olduğunu, neler yapabildiğini, neler yapamadığından bahsedin ve ona bebeklik resimlerini gösterin. Küçük bebeklerin bakıma muhtaç olduğunu, konuşamadığını, isteklerini ağlayarak gösterdiğini anlatın. Bakıma muhtaç olduğu için bakımında onun da yardım edebileceğini söyleyin. Örneğin; “bebek uyanmış mı bir bakar mısın?” gibi onun yapabileceği basit görevler verin. Sonra bu görevi yaptığı için onu taktir edin ve gurur duymasını sağlayın. Kıskançlığı Tetikleyen Şakalar Yapmayın! “Kardeşini senden daha çok seviyorum” “o senden daha akıllı, beni dinliyor” gibi kıskançlığı tetikleyecek şakalar kesinlikle yapılmamalıdır. Bu kendini ikinci plana itilmiş hisseden çocuğun yanılmadığını gösterir.” diye belirtti.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *