Birkaç yıldan beri üst üste gelen kuraklık, özellikle tahıl üreticisini çok zor durumda bıraktı. Bankadan aldığı kredileri ödeyemeyen, ektiği üründen zarar eden çiftçi borçlarını ödeyebilmek için çeşitli yollar deniyor.
Buğday ve arpa üreticileri üç yıldır devam eden kuraklık nedeniyle büyük zarar etti. Ektiği alandan yarı yarıya ürün kaybına uğrayan çiftçi, borçlarını ödeyebilmek için hükümetten yardım bekliyor.
Kuraklık yüzünden verimin düştüğü, buna karşılık buğday ve arpanın 600-850 lira arasındaki baş fiyatla satıldığı ve üreticinin masrafını bile karşılayamadığı belirtiliyor. Banka kredilerinin faizlerinin yüksek olduğu, çiftçinin ödemekte zorluk çektiği kaydedilerek, bazı üreticilerin Ziraat Bankası’ndan kredili olarak aldığı tohumluk buğdayı tüccara sattığı ifade edildi. ilacı ve verimi yüksek olan tohumluluk buğdayın pahalı olduğu, kilosunun 1000-1200 lira arasında değiştiği vurgulanarak, ekim dışında başka bir amaçla kullanılmasına imkan olmadığı belirtildi.
Ziraat Bankası tarafından kuraklıktan zarar gören çitçilere bir yıl vadeli olarak verilen tohumluk fiyatının ve banka faizlerinin yüksek olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Muhtar Ademoğlu, “Banka faizleri ilk yıl yüzde 60-65 i buluyor. Çiftçi zaten kuraklık nedeniyle zararda. Banka borçlarını bu faizlerle ödemesi mümkün değil. Hükümetin yardım etmesini bekliyoruz. Faiz borçlarını silerse üretici biraz rahatlayacaktır. Bu yıl yağışlar erken başladı eğer böyle devam ederse kuraklık olmaz ve ürün miktarında artış olabilir.

YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.59
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
İlginizi Çekebilir

Tarihine ve komşusuna ihanet eden ülke: Suriye
#20 Yıl Önce / 17 Nisan 2025

Değişim değil bölüşüm oldu
#20 Yıl Önce / 17 Nisan 2025

Kalede Eski Tunç Çağı’na ait buluntulara rastlandı
#20 Yıl Önce / 17 Nisan 2025

Emekli olan Bağ-Kur'lu sayısında yüzde 23.3'lük düşüş yaşanıyor
#20 Yıl Önce / 17 Nisan 2025

Tanker faciasında kusuru olmayan kimse yok
#20 Yıl Önce / 16 Nisan 2025

Ağyüz, Mustafa Yılmaz ve Abdülkadir Ateş’e yüklendi
#20 Yıl Önce / 16 Nisan 2025
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *