Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı’nı imara açmak için yeni bir kılıf buldu. Bu kılıfın adı Okyanus Parkı. 100. Yıl Parkı’nın devamında yer alacak olan Okyanus Parkı, yeni bir projeymiş gibi halka tanıtılırken, Okyanus Parkı içerisinde yer alacak olan binaların bundan sonraki yapılaşmaya emsal olarak gösterilmesi hedefleniyor.
Gaziantep’in akciğerine beton dökmek istiyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, belediye başkanı seçildikten sonra Kent konseyinin daha ilk oturumunda 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı’ndaki mülk sahiplerinin parasını ödeme konusunda belediyenin sıkıntı yaşayacağını, bu nedenle takas yoluna gidilmesi gerektiğini söylemişti. Kent konseyinin duyarlı üyeleri, Güzelbey’in bu önerisine şiddetle karşı çıkmış, bu durumun adım adım 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı’nın imara açılmasına neden olacağını söylemişti. Geniş katılımlı tartışmaların ardından, kent konseyi kapanmış, bir sonraki oturumda Güzelbey, yine aynı konuda ısrarlı olmuştu. Anlaşılan o ki dün kent konseyi üyelerini bu konuda ikna edemeyen, onların da önerilerine kulak tıkayan Güzelbey, bugün 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı’nı imara açmak için Okyanus Parkı gibi cici(!) bir projeyle kararını uygulamaya geçirmeye çalışıyor.
Atatürk Kültür Parkı’nın bütünlüğü bozulacak
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Akdoğan’ın yakından ilgilendiği Okyanus Parkı Projesi hakkında açıklama yapmayı vicdani bir sorumluluk kabul edenler, “60 Bin metrekare alan üzerinde kurulması planlanan ve içinde restorant, otel, su oyunları alanları gibi sosyal ve ticari alanların bulunacağı Okyanus Parkı Projesi’100. Yıl Atatürk Kültür Parkı’nı imara açmanın ilk adımı. Çünkü bu projeyle birlikte şu an proje dahilinde olan otel yerinin yanı sıra, bir otel yeri daha verilecek ve bir an önce çalışmalarına başlanacak. Okyanus Parkı Projesi’nin yapım şartı ise oldukça düşündürücü. Bu proje, Akdoğan’ın başkanlığında bir yap-işlet devret modeliyle haya ta geçirilmek üzere Alman firmasına verildi. Alman firması projeye dış kredi alabilmek için büyükşehir belediyesini kefil gösterecek dedi.
TÜRMOB’un açtığı dava satışı durdurmuştu
“100. Yıl Atatürk Kültür Parkı’nın içinde yer alacak olan Okyanus Parkı, sadece 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı’nın imara açılmasında önemli bir adım olmakla kalmayacak, ayrıca parkın bütünlüğünü de bozacak” denilirken, geçmiş yıllarda benzeri konuda TÜRMOB üyelerinin hukuk mücadelesi verdikleri hatırlatıldı. Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan döneminde gerçekleştirilen imar planı tadilatı ile 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı içindeki 220 bin metrekarelik alan, gerçekleştirilen ihalenin ardından Carrefour’a, 1 trilyon 350 milyon liraya satılmıştı. Satış kararı, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarından büyük tepki görmüştü. Plan değişikliği ve satış için Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Temsilciliği idari yargıya dava açmıştı. İdare Mahkemesi de imar tadilatının plan bütünlüğüne aykırılık teşkil ettiğine karar vererek, yürütmenin durdurulmasına ve satışın iptaline karar vermişti.
Yeşil alan ticari ranta çevrilemez
O dönemin yönetimi, yargı kararının ardından ısrarlı olmadı. Ancak kent konseyindeki ısrarından geri adım atmayan Güzelbey, Okyanus Parkı Projesi ile amacını gerçekleştirmek için kolları sıvadı. Konuya hakim mimarlar gerek maket ev, gerek otel, gerekse de bir başka yapılaşmayla gelecek projenin, Gaziantep’in akciğerine beton dökmek anlamına geleceğini belirtirken, “Söz konusu projenin içinde bir otel yeri var. Parkı bırakalım hazır ki otel yeri ne itirazlar varken, bir otel yeri daha koymanın ne mantığı var? Otel yeri ile Kültür Parkı içindeki yoğunluk artacak, parkın sosyal alanları ve dokusu bozulacak. Yeşil alan olarak ayrılan bir planda ticari amaçlı değişiklik yapılamaz. Bu Kültür Parkı’nın plan bütünlüğüne aykırıdır. Kültür Parkı yarışma ile elde edilmiş bir projedir. Değişiklik için müellifin den izin alınması gerekir” dedi.
Dün duyarlı olan Mimarlar Odası bugün sessiz kalıyor
Geçmiş yıllarda kentin ve toplumun sorunlarına duyarlı olan ve satışın durdurulması için yargı yoluna giden Mimarlar Odası yönetiminden bugün için ses çıkmamasının endişe verici olduğu belirtilirken, “Mimarlar Odası pek çok sivil toplum örgütünden daha duyarlı bir yapıya sahiptir. Aydınların ve sanata yakın insanların olduğu bir yerdir. Ancak bugünkü Mimarlar Odası Başkanı Zafer Okuducu, böyle bir konuda sessiz kalmayı tercih ediyor. Çünkü Okuducu, kent konseyinde başkan yardımcısı seçildi, başkanın olmadığı zamanlarda ona vekalet ediyor. Oradaki görevine kanaat ve minnet duygusundan olsa gerek ki, kent dokusunun bozulmasına sessiz ve seyirci kalabiliyor” denildi.