ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kadına en fazla şiddet burada uygulanıyor…

Kadına en fazla şiddet burada uygulanıyor…
YAYINLAMA: 15 Temmuz 2025 / 18.33
GÜNCELLEME: 15 Temmuz 2025 / 18.33

Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep...

 “Toplumsal adaletsizliğin her geçen gün arttığı ülkemizde, kadın erkek eşitsizliği daha da derinleşiyor” diyen Eğitim-Sen Sekreteri Nadime Elmacı, kadının yasal haklarını korunmasını ve ayrımcılığın önlenmesine içeren kısmi yasal düzenlemeler de pratikte yaşam bulmuyor ve ülkemizde kadınların büyük bir bölümü ekonomik, sosyal, siyasal ve psikolojik şiddete uğramaktadır” dedi.

En çok dayağı Gaziantep’te yaşayan kadınlar yiyor

DİE’nin verilerine göre ülkemizde kadınların yüzde 57'sinin şiddete maruz kaldığını ve bu oranın Türkiye’nin kadına en fazla şiddet uygulayan ülkelerden biri yaptığını, Gaziantep’in iller arasında kadına en fazla şiddetin uygulandığı illerden biri olduğunu bildirdi.

İlköğretim çağında okula gidemeyen kız çocuğu sayısı 64 bine çıktı

Ülkemizde son 4 yılda namus cinayetleri yüzünden öldürülen kadın sayısının 54 olduğunu hatırlatan Elmacı, “Yine Türkiye’de 15 yaşından büyük kadın, nüfusunun işgücüne katılma oranı erkeklerin yarısı kadardır. Kadın ve erkek arasında eğitimde de eşitsizlik devam etmektedir. İlköğretim çağında okula gidemeyen kız çocuğu sayısı 2003- 2004 öğretim yılında 64 bine çıkmıştır” dedi.

Kadınlar siyasetin öznesi olamıyor

Türkiye’de geleneksel siyaset tarzının kadını siyasete katılımını engellediğini, kadınların siyasetin öznesi olamadığını vurgulayan Nadime Elmacı, “Ülkemizde özellikle geçen seçimlere oranla kadınların mecliste temsil edilme oranı düştü. Yine mecliste bizi temsil eden vekillerin kadın hakları için gösterdiği çabayı yeterli bulmuyoruz” diye konuştu.

Yasalardaki ayırımcılık hükümleri kaldırılsın

Kadınların iş hayatında yer alma oranının, hükümetin çıkardığı kamu personel yasasında performansa göre sözleşme uygulaması getirmesi yüzünden giderek azalacağını belirten Elmacı şunları söyledi: “Kadınların iş hayatına katılımı her geçen düşüş göstermektedir. Kadınların işe atımında, yükselme ve terfilerde yüzde 30 oranında pozitif destek sağlanmasını çalışma yaşamına ilişkin yürürlükte olan yasalardaki ayrımcılık hükümlerinin kaldırılmasını istiyoruz “diye konuştu. "Gaziantep bir sanayi kenti ve sanayide çalışan kadınların sayısı diğer illere oranla daha fazla" diyen Elmacı, “Nedense Gaziantep’te kadınların örgütlenerek kurduğu bir kuruluş yoktur. Bu konudaki eksikleri gidermek için Gaziantep'te yakın bir zamanda dernek kurulacak" diye açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *