ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sistemlerini kurmadan kalite belgesi alıyorlar

Sistemlerini kurmadan kalite belgesi alıyorlar
YAYINLAMA: 20 Mayıs 2025 / 11.39
GÜNCELLEME: 20 Mayıs 2025 / 11.39

Sistemlerini kurmayan bazı firmalar, para karşılığı yabancı kuruluşlardan kalite belgesi alıyor

TSE Bölge Müdürü Mustafa Derecik, yurt genelinde olduğu gibi ilimizde de onlarca firmanın sistemini kurmayan firmalara para karşılığı kalite belgesi verdiğini, son olarak bir firmanın 6 bin dolar vererek belge aldığını, bu tür kalite belgesi alan firmaların zor durumda kalacağını söyledi. Derecik, “Türk Akreditasyon Kurulu, TBMM’nin onayıyla kurulmuş olup, Türkiye’deki tüm belgelendirme kuruluşlarının tamamı buradan onaylanmalıdır. Bazı yabancı kuruluşlar, Türkiye’ye geldiğinde oradaki akreditasyon şartlarını sağlamıyor. Ülkesinde imzalattığı belgeleri, koltuğunun altında getirmiş para karşılığı satıyor” dedi.

Uygunluk aramadan belge veriyorlar

Yeterli akreditasyona sahip olmayan pek çok yabancı kuruluşun, kentimizdeki firmalara yönetim sistemi belgesi dağıttığını, tamamen kar amaçlı bu kuruluşların tuzağına düşülmemesi gerektiğini açıklayan Derecik, “Kar amaçlı yönetim sistemi belgesi dağıtan yüzlerce yabancı firma var. Biz yabancı düşmanı değiliz. Yabancılar dürüst, ciddi ve kurallara uygun davrandıklarında bizim insanlarımız ve firmalarımız kadar kıymetlidir. Çünkü kentimizde ciddi ve kaliteli çalışan firmalar var. Bunlar halkımıza iş olanağı sağlıyor. Yabancı kuruluşların tamamı da bizimle çalışıyor. Bazı firmalar yönetim sistemi belgesini karşılarında bir engel gibi görüyor. Bu engeli kaldırmak içinde, şartları uygun olmasa da yönetim sistemi belgesini en kolay verenden almak istiyor. Aldığı bu belgeyle engeli aşacağını düşünüyor. Para veriyor ve kolayca yönetim sistemi belgesi alıyor” şeklinde açıklama yaptı.

Belge veren kuruluşların yüzde 5’i uygunluk arıyor

TSE’ye gelen firmalarda sistemlerini kurma şartı aradıklarını, ancak para karşılığı belge veren firmaların böyle bir ön şartı göz önünde bulundurmadıklarını belirten Derecik, “Fakat söz konusu firmalar hiçbir uygunluk aramadan belge veriyor. Ülke genelinde 100’e yakın, ilimizde de 10-15 firma bu şekilde çalışıyor” dedi. Sanayicilerin bir kısmının bilmeden bu firmalardan yönetim sistemi belgesi aldığını bir kısmının da şartları yerine getirmemek için işin kolayına kaçtığını söyleyen Derecik şunları söyledi: “Sistemi kurmadan yönetim sistemi belgesi alan firmalar, bazı durumlarda TSE’ye ödediği maliyetin iki katını veriyor. Ancak sistem kurmadan belge alıyor. Bir sorun çıktığında akredite olmadığı için mağdur oluyor. Bazı firmalar da sistem kurmak için harcayacakları paradan kaçarak 5-6 bin dolar vererek bu şekilde belge alıyor. Nitekim geçenlerde firmalardan biri bu şekilde 6 bin dolar vererek belge aldı. Ancak bu 6 bin dolar başlangıçta verilen ücret. Ödeyeceği rakam üç yılda 10 bin doları bulacak. Oysa sistemini kursa, aynı firmanın TSE’ye ödeyeceği 4-5 milyarı geçmezdi” şeklinde açıklama yaptı.

Ciddi firmalar TSE’yi seçiyor

Bu tür usule aykırı belge veren kuruluşlara ciddi firmaların gitmediğini açıklayan Derecik, “Ciddi firmaların hiçbiri gitmiyor. Gayri ciddi firmalar gidiyor. Bizim de ulaşamadığımız, geç kaldığımız firmalar gidebiliyor ve düşüyor ellerine. Ancak biz elimizden geldiği kadar firmaları ileriki bir zamanda mağdur olmamaları yönünde uyarıyoruz” dedi.

“Sanayiciler önce yönetim sistemi belgesini alıyor. Karşı taraf istediğinde akraditasyonu gösterdiği zaman uygunluğu olmadığını öğrenip zor durumda kalıyor” diyen Derecik, “İhracat ve benzeri ticari konularda TSE ile çalışan hiçbir kuruluş mağdur olmamıştır. Krizlerde dahi en minimum seviyede etkilenmiştir. Ancak sistemini kurmayıp parayla belge alan kuruluşlar mağdur oluyor” şeklin de açıklama yaptı.

TSE’nin dünya genelinde tanındığını ve Türkiye’nin dışında da binlerce firmaya uygunluk belgesi verdiğini hatırlatan Derecik, “Dünya üzerinde 4 bin 500 firmaya 6 binin üzerinde belge vermiş durumdayız. Çünkü biz tüm akreditasyon şartlarını yerine getiriyoruz. Oysa ülkemiz ve kentimizde bulunanların, ancak yüzde 5’i uygundur, yüzde 95’i uygun değildir. Ya da konu sayıları sınırlıdır. Fakat akredite olurken bazı yabancı kuruluşlar çok uyanık davranıyor. Akreditasyonlarının 26 konuda olması gerekirken 3-5 konuda akreditasyon alıyorlar. Ancak burada her konu için başvurana belge veriyorlar” diye konuştu.

Yüzlerce zararlı kuruluş elini kolunu sallaya sallaya geziyor

Derecik, “Çok ciddi olanların maliyeti TSE gibi. Ancak Maliyeti TSE’den daha yüksek, ancak verdikleri belgelerin hukuki bir sorunla yüz yüze kalsalar hiçbir değeri olmayan kuruluşların maliyeti daha da yüksek. Üreticiye fayda değil, zarar getirecek olan bu şekilde yüzlerce firma elini kolunu sallaya sallaya geliyor” dedi,

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *