ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Sorumuzca fakülte açılması eğitim düzeyini düşürüyor”…

“Sorumuzca fakülte açılması eğitim düzeyini düşürüyor”…
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.59
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği, dün düzenledikleri basın toplantısında ülkemizde ve Gaziantep’te bulunan Ziraat Mühendislerinin sorunları hakkında bilgi verdiler.
7-10 Ocak arasında ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan Tarım Haftası çerçevesinde Gaziantepli Ziraat Mühendisleri, mesleklerinin ciddi sorunları bulunduğunu ve acil önlemler aranması gerektiğini belirten açıklama yaptılar.
Ziraat Mühendisliği hakkındaki yasanın 31 yıl önce çıkarılmış olmasına rağmen, yetki tüzüğünün yeni kabul edildiğini ifade eden TMMOB Ziraat mühendisleri odası Gaziantep Temsilcisi Recep Kaşmer,yetki tüzüğünün yürürlüğe girmesiyle birlikte, ülke tarımında büyük eksikliği hissedilen Serbest Mühendislik Müşavirlik hizmetlerinin Ziraat Mühendisleri için yeni istihdam alanları oluşturacağını söyledi.
Bugün ülkemizde 22 bin ziraat mühendisi bulunduğunu ve bunlardan 8 binin işsiz olduğunu kaydeden Kaşmer, ülke nüfusunun yüzde 41’ini çalışan nüfusun yüzde 50.5’ini barındıran tarım sektöründen beklenen verim artışı sağlanamamıştır. İhracat payı içindeki yüzdesi 20’lerden 18’lere düşmüştür. Buna karşılık tarım ürünleri ithalatında büyük artış oldu. bütün bu olumsuzlukların yanında sorumsuzca yani Ziraat fakülteleri açılıyor. Ülkemiz koşulları tarımsal öğretimin daha düzeyli olmasına ihtiyaç duymasına rağmen, eğitim düzeyi sürekli düşüyor. Yetkililerin bu konuda daha duyarlı olması gerekmektedir” dedi.
Türkiye tarımının ve ekonomisinin büyük umutlar bağladığı Güneydoğu Anadolu Projesi’ne de değinilen basın toplantısında, Hancağız ve kayacık ile Kemlin barajları hizmete girdiğinde 88 bin 926 hektarlık alanda sulu tarım yapılacağı ifade edildi. ancak sağlıklı bir altyapı oluşturulmazsa, çiftçinin sulu tarım konusunda eğitimi sağlanamazsa, ülke tarımının fayda yerine büyük zararlar görebileceği belirtildi. Gaziantep sanayisinin gelecekteki potansiyeli göz önüne alınarak, çiftçilerin eğilimlerinin şimdiden belirlenmesi ve ona göre eğitilmesi gerektiği vurgulandı.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *