ANASAYFA arrow right Güncel

Aidatını ödemeyen avukatların adı levhadan siliniyor

YAYINLAMA: 20 Aralık 2022 / 21.21
GÜNCELLEME: 20 Aralık 2022 / 21.21
Gaziantep Barosu’nun aidat borcunu ödemeyen avukatların isimlerini Baro levhasından geçici olarak silmeye başladığı açıklandı.

‘Hukuki sorumluluklar açısından verilen karar ve uygulaması kanuni’ diyen Av. Sibel Gürsel, “Ülkenin koşulları dikkate alındığında mesleki dayanışma ve örgütlenmede ilgili avukatın baroya aidiyet duygusu ve sorumluluğunu neden yerine getirmediğinin de ayrıca incelenmesini önemli buluyorum. Zira, kararın hakkaniyete de uygun olmasını önemsiyorum” dedi.

Gürsel, “Baroların çalışma usul ve esasları Avukatlık Kanunu ve Yönetmelik ile düzenlenmiş olup hukuken bu kararların nasıl alınacağı usulü şartlara bağlandı. ‘Avukatlık Kanunun 72/d maddesi (Değişik: 2/5/2001- 4667/43 Md.) Baro ve Türkiye Barolar Birliği yıllık keseneklerinin veya staj kredilerinin tebligata rağmen geri ödenmemesi, halinde yönetmelikte belirtilen usuller yerine getirildikten sonra levhadan silmesi hukuken mümkündür’ denilerek Baro Yönetim Kurulana bu yetki kanunla verildi” hatırlatmasını yaptı.

Baro Yönetim Kurulu kanun ve yönetmeliğe aykırı olan yıllık keseneğin ödenmediği hakkındaki tespitinin bazı usulü işlemlerin yerine getirilmesi ile mümkün olduğunu kaydeden Gürsel, “Baro Yönetim Kurulu kararının hukukilik değerlendirmesini yapabilmek için alınan kararın gerekçesinin de açıkça belirtilmesi kanundan doğan zorunluluk. Baro yönetim kurulu tarafından levhadan silme kararı almadan önce ‘Avukata tebligat yaparak tebliğden itibaren on gün içinde cevap vermesini ister; bu tebligatta avukata ayrıca, gün ve saati yazılarak dinlenmek üzere yönetim kurulunda hazır bulunması da bildirilir. Avukatın yazılı cevabı alındıktan, sözlü açıklamaları dinlendikten veya süresi içinde yazılı cevap vermediği ya da yapılan çağrıya uymadığı bir tutanakla tespit edildikten sonra, baro yönetim kurulu levhadan silme hakkında bir karar verir. Karar gerekçeli olur ve avukata tebliğ edilir. Bu karara karşı Avukatlık Kanunu’nun 71’inci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uyarınca işlem yapılır’ şeklindeki düzenlemenin tüm aşamalarının nasıl gerçekleştiği alınan karardan açıkça anlaşılmadığından bu değerlendirmeyi yapmak şu aşamada mümkün değil. Son aşamada silme işlemi kararı adli yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonuna bildirilmiş olursa iş bu karardan haberdar olan Komisyon kararın infazını gerçekleştirir” şeklinde konuştu. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *