Avukatların kronikleşmiş sorunlarının bulunduğunu ifade eden Sözen, “Avukatların sorunlarını tespit etmek ve çözmek için çalışmalar yapacağız. Seçilme amacımızda bu. Ülkenin içerisinde bulunduğu gibi temel problem ekonomi. Hem iş hem de avukat sayısının fazla olması yönünde sıkıntılar var. Kiralar çok yüksek. Dosya incelemeden CMK ödemelerinin yapılıp yapılmayacağına ve vergi yüküne kadar birçok problemimiz var. Türkiye Barolar Birliği ile Adalet Bakanlığı’nın göstereceği çaba sorunlarımızın çözümüne öncü olacak” ifadelerine yer verdi.
Elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz
Çeşitli planlamalar yaptıklarının altını çizen Sözen, “Yeni seçildiğimizden kurum temsilcileri ziyaret gerçekleştiriyorlar. Ziyaretlerde kurumlara taleplerimizi anlatıyoruz. Başsavcılık ile koordineli bir çalışma yürütüyoruz. Göreve başlayalı 1,5 ay oldu ve bu süre süre boyunca sorunların tümünü çözmek mümkün değil. Ama genç, dinamik, aktif ve çalışkan bir ekimiz var. Elimizden gelen tüm çaba ve gayreti sarf edeceğiz” dedi.
Meslektaşlarımız angarya yasağına maruz kalıyor
Sözen, “Yaz mevsiminden beri bir asgari ücret tarifesi attırılsın veya arttırılmasın tartışması yaşandı. Adalet Bakanlığı, avukatları Türkiye Barolar Birliği’nin bir işin yapılması için belirlediği oranın üçte birine iş yapmaya mecbur bırakırken, vergi oranda vergi alınmaya devam ediliyor. CMK’da stopaj ve KDV öderken keserken diğer taraftan gelir vergisi ödüyoruz. Zorunlu bir kamu görevi ifa ediyormuş gibi bir hizmet veriyorsak vergi alınmamalı gerekiyor. Ya da ‘Avukatlık serbest bir meslektir, size vergi indirimi yapamayız’ deniliyorsa o zaman Adalet Bakanlığı ayrı bir ücret tarifesi yapmayacak, barolar birliğinin belirlediği tarife üzerinden ödeme yapacak. Biz de ona göre makbuz keseceğiz. Dolayısıyla meslektaşlarımız angarya yasağına maruz kalıyor” şeklinde konuşma yaptı.
Genç veya kıdemli avukat ayrımının doğru olmadığına dikkat çeken Av. Sözen, “Mesleğe yeni başlamış ve ekonomik durumu çok iyi olanlar var. Ama mesleğin ilk dönemlerinde zorlanıyorlar. Geçmiş dönemden gelen bir ‘Genç ofis’ projesi var, ancak uygulanabilirliliği zor. Çünkü merkez adliyeye çok uzak. Dolayısıyla birçok meslektaşımız bu nedenle kullanamıyor. OSB’de ki şirketlerin bir avukat bulundurma zorunluluğu var. Bunu projelendirip ilgili kurumlarla irtibata geçip koordineli şekilde çalışıp her firmanın bir avukatı olacak şekilde çalışma yapabilirsek, avukatlara bir destek olur” diye belirtti. Ali Göksular