Avrupa’nın 5’inci Anadolu’nun ise ikinci büyük fuarı olarak bilinen GAPSHOES’te önümüzdeki yılın birbirinden şık tasarım ve İlkbahar-Yaz koleksiyonları ilk defa görücüye çıktı. Firmalar, 3 gün süren fuarda klasikten moderne, babetten çizmeye, spor ayakkabılarına, terlik, çanta, kemere kadar her kesime hitap eden ürünleri sergileme ve tanıtma imkânı elde etti. İlk defa katılan firmalarda önemli iş bağlantıları kurdu.
Fuarlar, firmalar açısından çok önemli
Fuarların firmalar açısından çok önemli olduğunu dile getiren Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, “Gaziantep, ayakkabı ihracatında İstanbul’dan sonra yüzde 24 ihracat oranı ile ikinci sırada yer alıyor. Kentimizin bu sıraya yerleşmesinde fuarların önemi ve katkısı hiç şekilde göz ardı edilemez. Bu fuarımızda hem firmalarımız hem de müşterilerimiz açısında çok iyi geçti. Gaziantep’te geçmişte olduğu gibi bugün veya gelecekte de ayakkabı üretiminde ve ihracatında rekorlar kırmaya devam edecek” dedi.
Türkiye, ayakkabı ihracatında 32’nci sıradan 19’uncu sıraya yükseldi
Ayakkabı sektörünün deri ve deri ürünleri sektörünün lokomotif alt grubunu oluşturduğuna dikkat çeken İnce, “1950 yılında küçük bir sanayi olarak üretime başlayan ayakkabı sanayisi son yıllarda desteklerle birlikte büyük atılım gösterdi. Kentimiz yıllık 300 milyon çift terlik ve ayakkabı üretim kapasitesiyle en çok üretim ve ihracat yapan ikinci şehir konumuna yükseldi. Bin 200 ayakkabı, 400 terlik, bin 600 imalatçımızın yanı sıra bin 500 perakendecimiz ve 80 binden fazla da çalışanımız bulunuyor. Dolayısıyla Türkiye, Gaziantep’in desteğiyle 2001 yılında ayakkabı ihracatında dünyada 32. sırada iken 2021 yılında 19. sıraya yükseldi” hatırlatmasını yaptı.
Sektör olarak üretmeye ekonomiye katkı sunmayı sürdüreceğiz
İnce, “Fuarda birbirinden değerli 1000 firmamız 2023 yılı İlkbahar-Yaz koleksiyonunu sergiledi, ürünlerini tanıtma imkânı elde etti. Ülkemizin yanı sıra dünyanın 40 ülkesinden binlerce katılımcıyı ağırladık. Firmalarımız hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli iş bağlantıları kurdu. Sektör olarak üretmeye ülke ve kent ekonomisine katkı sunmayı sürdüreceğiz” hatırlatmasında bulundu.
Son yıllarda inanılmaz bir yol kat ettik
Ayakkabı ve terlik sektörünün kalbinin 7-10 Aralık tarihleri arasında kentimizde attığını kaydeden Başkan İnce, “Gaziantep hem üretim hem ihracatıyla ayakkabı ve terlik sektöründe büyümeye ve çıtasını yükseltmeye devam ediyor. 2011 yılında 40 milyon dolar olan ayakkabı ve terlik ihracatı 2021 yılı itibariyle 160 milyon dolara ulaştı. Yani son yıllarda inanılmaz bir yol kat ettik. Bu yılın ilk 10 ayında ise şehrimizden 138 milyon dolarlık ayakkabı ve terlik ihracatı gerçekleştirildi. Deri, plastik, ayakkabı ve terlik ürünleri ihracatında İstanbul’dan sonra 2’nci plastik terlik üretiminde ise birinci sırada yer alıyoruz.” Fatma Karabacak