ANASAYFA arrow right Güncel

Beşar Esad genel af ilan etti

YAYINLAMA: 22 Aralık 2022 / 15.16
GÜNCELLEME: 22 Aralık 2022 / 15.16
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad 21 Aralık 2022 öncesinde işlenmiş suçlar için genel af ilan etti. Bu sonuncu afla birlikte 18 ay içinde Suriye'de üçüncü kez af ilan edilmiş oldu.

Suriye devlet haber ajansı SANA Cumhurbaşkanı Beşar el-Esad'ın Çarşamba günü yayınladığı kanun hükmünde kararnameyle 21 Aralık 2022 öncesi işlenmiş suçlar için genel af ilan ettiğini duyurdu. 

Af, askerlik hizmet ve görevlerinden dahili ve harici firar suçlarını ve kabahatler için verilen cezaları kapsıyor. 

Esad, 2022'nin ilk günlerinde de dahili ve harici firar suçu işleyenlerin cezalarının tamamı için bir genel af çıkarmıştı. 

"2 Mayıs 2021 Affı"

Beşar Esad, Suriye'de 26 Mayıs 2021'de yapılacak Devlet Başkanlığı seçimleri öncesinde de,  yayınladığı kanun hükmünde kararnameyle, 2 Mayıs 2021'den önce işlenen suçlar için genel af çıkarmıştı. 

Af, kaçakçılık, rüşvet, resmi belgede sahtecilik, uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlar ve çocuk suçluların işlediği suçları kapsıyordu. Kaçırılan kişinin af tarihinden önce güvenli ve sağlam bir şekilde serbest bırakılmış olması şartıyla insan kaçırma suçu da af kapsamına alınmıştı. 

Ayrıca, idam cezası ağır işçilik ve müebbet hapse, ağır işçiliğe dayalı müebbet hapis cezasıysa 20 yıl ağır işçiliğe çevrilmiş, silah kaçakçılığı, vatana ihanet, casusluk, düşmanla iş birliği ve ölümle sonuçlanan terör suçları af kapsamı dışında bırakılmıştı. 

Kararname, "suç, kabahat ve ağır suçların failleri için en kapsamlı af kararı" olarak nitelenmişti. 

2011'de dört genel af

Suriye'de iç savaşın sert çatışmalarla sürdüğü dönemde Mayıs, Haziran ve Kasım 2011ve Ocak 2012'de art arda dört af çıkarılmış, son afta 15 Mart 2011 ile 15 Ocak 2012 tarihleri arasında rejime karşı işlenen suçlar için genel af ilan edildiği açıklanmıştı. Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, karar barışçıl şekilde gösterilere katılanları, ruhsatsız silah taşıyanları ve asker kaçaklarını kapsıyordu. 

Muhaliflere göre rejimin af ilanları "kamuoyunu yanıltma amacına yönelikti." Ancak yorumculara göre rejime yönelik suçlar kapsamında çıkarılan afların "barışçıl muhalefete bir nefes aldırmakta" katkısı olluyordu. 

Ordunun yarısı eridi

Suriye'de iç savaşın başlaması öncesinde 18 yaşını doldurmuş bütün erkekler yasayla iki yıl askerlik hizmetini yerine getirmeye zorunlu tutuluyordu.

2018'de çıkarılan aynı kapsamdaki bir başka af dolayısıyla Times of Israel'in verdiği bilgiye göre yedi yıl içinde ölümler, sakatlanmalar ve firarlar dolayısıyla Suriye'nin 300 bin kişilik ordusunun yarısı ermişti. 

Suriye açıkları kapatmak için ihtiyatları silah altına alıyor, milis kuvvetleri oluşturuyor ve yeni askere alınanların askerlik sürelerini keyfi olarak uzatıyordu. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevine göre halen Suriye ordusu tahminen 150 bin kişiyi silah altında tutuyor. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *