İstemez, 35 milyon işlemin üçte biri araç satışı ve ruhsat verme, diğerleri ise vekâletname, defter tasdiki, taahhütname ve sözleşme gibi işlemler. Diğerlerin yükselmesi noterleri çok etkiledi. ‘Türkiye genelinde üçüncü sınıf noterlerin tümü ve ikinci sınıf noterlerin bir kısmı ayakta duracak durumda değil. Daha önce 20 liraya aldığımız bir top kâğıt 100 liraya, 40 liraya aldığımız toner 250 liraya yükseldi. Elektrik faturaları, bilgisayar fiyatları aynı şekilde arttı. Zaten çok iş yapamayan üçüncü sınıfların ayakta kalması çok zor hale geldi. Noterlere de sadece yüzde 25 zam verildi. Bu hayat pahalılığında işin tadı tuzu kalmadı” dedi.
Uygulamanın birkaç ay gecikmeyle başlayacağını düşünüyoruz
İstemez, “Noterlik Kanunu’nda yapılan değişiklikle gayrimenkul satışlarının tapu idaresinin yanı sıra noterlerde de yapılacak ve düzenleme 2023 yılının ocak ayında yürürlüğe girecek. Vatandaş, gayrimenkul fiyatını göre ödemesi gereken döner sermaye ücreti ve tapu harcı ile birlikte bir de noter ücreti ödeyecek. Noter ücreti de 500 lira ile 4 bin lira arasında değişecek şekilde uygulanacak. Yasal altyapı mevcut. Yönetmelik hazırlığı son aşamaya gelindi, ancak teknik çalışmalar çok geniş kapsamlı olduğu için muhtemelen Ocak ayına yetişmeyecek. Uygulamanın birkaç ay gecikmeyle başlayacağını düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.
Gayrimenkul alım-satım işlemlerinin noterler aracılığıyla yapılmasının vatandaşa büyük kolaylık sağlayacağını kaydeden İstemez, “Şahinbey ve Şehitkamil’de iki tapu dairesi mevcutken sadece merkezde 22 noter var. Ayrıca Nizip’te 4, İslahiye’de 3 noterimiz var. Vatandaş, önceden e-devlet üzerinden müracaatını yaparak en yakın notere gidip işlemini yapabilecek. Bu zorunlu değil, isteyen vatandaşlar yine tapu dairesine gidebilecek” ifadelerine yer verdi.
Yönetim Kurulu Üyesi İstemez, “Noterlik mevzuatına göre yapılan işlemlerde noterin kusuru söz konusu. Yapılacak tapu işlemlerinde de aynı husus düzenlendi, fakat Medeni kanunun 1004. Maddesine göre tapu memurunun sorumluluğu kusura dayalı sorumluluk. Vatandaş hiçbir şekilde ilgili memura dava açmıyor, eğer bir kusur varsa önce devlete dava açıyor. Devlet bir zarara uğruyorsa bu defa kendi memurunun bir kusura varsa ona rücu edebiliyor. Talebimiz tapu sicil memurunun sorumluluğu hangi düzeyde ise noterlerindekinin de aynı düzeyde olması. Çünkü biz de devlet memuru da kamu görevlisi. Devlet tapu dairesi memuruna koruma kalkanı oluştururken bizi açıkta bırakması eşitlik ilkesine aykırı” tespitinde bulundu. Fatma Karabacak