Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, ilaca yapılan yüzde 36’lık zammın yaraya merhem olmadığını söyledi. “Türk Eczacılar Birliği, 2002 ve 2009 yıllarında olmak üzere iki defa eczane kapatma eylemi yaptı. Çaresiz kalırsak, uyarı anlamında yine eczane kapatma eylemi yapabiliriz” dedi.
Türk Eczacılar Birliği görmezden gelindi
Eczanelerde bir ekonomik yangın olduğunu kaydeden Demirci, “27 Kasım tarihinde Ankara’da Türkiye genelindeki tüm eczacıların katılımı ile bir miting yapıldı. Bu mitingde yaşadığımız sorunları dile getirmeye çalıştık ve sesimizin duyulmasını istedik. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaca yüzde 36 zam yapılmasına rağmen ilaç sorununun çözülmediğini gördü. Bu konuya ilişkin sektör temsilcileri toplantıya çağırılıyor, ama Türk Eczacılar Birliği çağrılmıyor. Türkiye’nin 27 bin noktasında hizmet veren, hastaya ilacı sunan bir meslek grubu yok sayılıyor. Bu davranış mitingimizi görmezden gelmek anlamına geliyor. Böyle bir şey olabilir mi?” eleştirisinde bulundu.
İlaç konusunda sosyal devlet anlayışı ön plana çıkmalı
Türk Eczacılar Birliği’nin 66 yıllık bir geçmişe sahip olduğuna ve ülkenin önemli kurumlarından birisi olduğuna dikkat çeken Başkan Demirci, “Özel ve kamuda çalışan eczacılar olmadan ilaç sorunu nasıl çözülecek? İlaç sorununu çözmek için problemin doğru şekilde ele alınmalı. Ayrıca zam ile birlikte inanılmaz fiyat farkları ortaya çıktı. Dolayısıyla devletin ilaç konusunda sosyal devlet anlayışını ön plana çıkarması gerekiyor. Çünkü vatandaşın, bu yükün altından kalkması mümkün değil. Bu sorunu hastanın yerine biz dile getiriyoruz” ifadelerine yer verdi.
İlaç yokluğu devam ediyor
Şubat ayında yapılması gereken ilaca zammın öne alındığını sözlerine ekleyen Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, konuşmasını şöyle tamamladı: “İlaca zam eczacıları değil, ilaç sanayisini ilgilendiriyor. İlaca zam yapılmasının eczacıya bir faydası yok, aksine kazancımız düşüyor. Bizim istediğimiz güncellenmenin akılcı bir şekilde yapılması. Çocuk şurupları, antibiyotik, soğuk algınlığı şurupları gibi bazı ilaçların yokluğu halen devam ediyor.”
Bilindiği üzere eczacılar, ilaç yokluklarına, kontrolsüz açılan fakültelere, eczanelerdeki ekonomik çıkmaza, kamu eczacısının hak kaybına, eczacıların yok sayılması gibi sorunları 27 Kasım tarihinde Ankara’da düzenlenen mitingde yüksek sesle dile getirmişti. Bu eylemin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaca yüzde 36 zam yapıldığını duyurmuştu. Fatma Karabacak