Fiyatlardan ne pazarcı ne de vatandaş memnun
Ülkede hayat pahalılığı gün geçtikçe artarken, insanların alım gücü ise aynı oranda düşmeye devam ediyor. Vatandaş daha uygun olur diye gittiği pazarlarda satılan ürünlerin fiyatları bile sadece cep değil, aynı zamanda el yakıyor. Çünkü tüm ürünlerin geçen yıla oranla yüzde 100 zamlanmış. Pazara gelen vatandaş geçmiş dönemlerde olduğu poşetleri doldurmuyor, ihtiyacı kadar alıyor. Yani fiyatlardan ne pazarcı ne de vatandaş memnun.
Latif Arıca, satışların düştüğüne dikkat çekti. “Akaryakıtın artmasından kaynaklı olarak ürünlerin fiyatları da zamlandı. Geçen yıl iki lahana alan bir kişi bu yıl bir tane alıyor. 5 kilogram portakal alanlar 2 kilogram almaya başladı. Örneğin; kilogramını 2,5 liraya sattığımız karnabaharı 10 liradan satarken, marulun tanesini 3 liraya satarken, şimdi 7 liraya satıyoruz. Fiyatların ilerleyen zamanlarda daha da artacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
20 yıldan beri pazarcılık yaptığını söyleyen Mehmet Doğan, “Geçen yıl 8 liraya sattığımız elmayı 12-15 lira arasında satıyoruz. Hurma 12 liradan 20 liraya, nar 8-10 liradan 20 liraya çıktı. Sabit maaşlı olanlar için fiyatlar pahalı geliyor” değerlendirmesini yaptı.
Adem Coşan, “İşlerimiz kötü, satışlarımız düştü, dolayısıyla memnun değiliz. Geçen yıl bir demet maydanozu 1 liraya satarken, şimdi 3 liraya satıyoruz. Yeşil soğan 5 liradan 15-16 liraya, ıspanak 5 liradan 15-17 liraya, sarımsak ise 12 liradan 20 liraya çıktı. Fiyatlar yükselecek. Çünkü yerli ürün bitecek sera ürünler gelecek. Şu anda ne satan ne de alan memnun” ifadelerini kullandı.
Yılmaz Ayhan, “Fiyatlar pahalı olduğundan insanlar alamıyor, o nedenle satışlar düşük. Geçen yıl domatesin kilogramı 4 lira iken bu sene 12-13, mandalina 5 liradan 12 liraya, salatalık 5 liradan 13 liraya çıktı. Günlük işçi maliyeti 350-400 lira, 5 günlük akaryakıt gideri 5 bin lira. Gelir gideri karşılamıyor” açıklamasında bulundu.
Hüseyin Doğan, “Top biberin kilogramı 6 liradan 25 liraya, 25 liranın altında biber yok. Limon 5 liradan 15 liraya, salkım domates 6 liradan 18 liraya yükseldi” dedi.
Fiyatların yüksek olması nedeniyle satışlarımız çok düşük. Zor bir dönemden geçiyoruz ve satışlarımızın yüzde 40 oranında düştüğünü söyleyebiliriz. Çünkü ilerleyen zamanlarda fiyatlar artınca o zaman satışlarımız daha da düşecek” vurgusu yaptı.
Halil İbrahim Dağlı, “İşlerin tadı kalmadı. Fiyatlar yükseldikçe insanların alım gücü düşüyor, insanların alım gücü düştükçe, satışlarımız geriliyor” tespitini yaptı. Adem Kesenek