Ekonomik krizin sanayiye sıçradığını belirten Süleyman Göçmen, “Ekonomik kriz sonucunda fabrikalar kapanıyor ya da küçülmeye gidiyor. Fabrikaların kapanması ve ya küçülmeye gitmesi işçilerin işsiz kalması anlamına geliyor. Birçok kez üretime ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdik. Ama üretim gün geçtikçe düşüyor. Üretimin düşmesi ise ilerleyen zamanlarda daha fazla sıkıntı yaşayacağımız anlamına geliyor. O nedenle bir an önce tedbir alınması lazım” ifadelerini kullandı.
Enflasyon hesaplamaları insanın hayatını idame ettiren ürünler üzerinden yapılmalı
Çalışanların alım gücünün gün geçtikçe azaldığını sözlerine ekleyen Göçmen, “Alım gücünün düşmesi, çalışanların yaşam standartlarının aşağıya düştüğünü gösteriyor. Kiranın yanı sıra insanların hayatını idame ettirmesi için lazım olan gıda ürünlerine çok ciddi zamlar geldi, gelmeye de devam ediyor. Buna bakarak enflasyonun yıl sonunda yüzde 68 değil, fazla olacağını tahmin ediyoruz” açıklamasını yaptı.
Göçmen, “Asgari ücret, emekli ve memura zam yapacakları için enflasyonu düşük gösteriyorlar. Ancak asıl enflasyonu yerel seçimlerden sonra göreceğiz. Çünkü seçim hesabıyla yapılmayan zamların ve rakamlarla oynandığını biliyoruz. Bir çalışanın hayatında kullanmadığı ürünler üzerinden enflasyon hesaplaması yapılıyor. At nalı, pinpon topu ve gaz lambasını kim kullanıyor? Bu doğru bir hesaplama değil. Enflasyon hesaplamaları insanın hayatını idame ettiren ürünler üzerinden yapılmalı. Bunlar hesaplamaların içerisine dahil edilse enflasyon yüzde 100’ün altında çıkmaz” dedi.
Hiç kimse bu güvenceye el uzatmasın
Türkiye’de seçime endeksli bir ekonomik programın gündemde tutulduğunu kaydeden Göçmen, “Orta Vade Programı açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yaptığı açıklamada çalışanların kıdem tazminatlarının tırpanlanacağını anlıyoruz. Kıdem tazminatı bizlerin kırmızı çizgisi. Çünkü kıdem tazminatı çalışanın ve ailesinin geleceği ve güvencesi. Hiç kimse bu güvenceye el uzatmasın” şeklinde konuştu.
Asgari ücret açlık sınırı altında olmamalı
Asgari ücret konusuna değinen Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen konuşmasını şöyle tamamladı: “Açlık sınırı 15 bin lira, yoksulluk sınırı ise 40 bin lirayı geçmiş durumda. Dolayısıyla asgari ücret yüzde 50-60 zam yapsanız da bir anlam ifade etmiyor. Çünkü ürünlere yapılan zam asgari ücrete yapılan zamdan daha fazla. O nedenle asgari ücret açlık sınırı altında olmamalı.”