“Enflasyonun yükselmesi paranın alım gücünün düşmesi anlamına geliyor. O nedenle tek hanelere düşmesi en büyük isteğimiz. Örneğin; her yıl asgari ücret yılda bir defa belirlenirken, bu yıl temmuz ayında yeniden zam yapıldı. Bunun da nedeni enflasyonun artması” şeklinde konuştu.
Türkiye İstatistik Kurumu Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon Kasım ayında enflasyon yıllık yüzde 84,39 seviyesinde olurken, on iki aylık ortalama yüzde 70,36 olarak gerçekleşti
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 35,87 ile haberleşme, buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 107 ile ulaştırma oldu. Ana harcama gruplarına bakıldığında Kasım ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -1,42 ile giyim ve ayakkabı olurken, buna karşılık, bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 5,75 ile gıda ve alkolsüz içecekler yer aldı. Endeskte kapsanan 114 temel başlık içerisinde 17 temel başlığın endeksinde düşüş meydana gelirken, 8 temel başlığın endeksinde değişim görülmedi, 119 temel başlığın endeksinde ise artış yaşandı.
Enflasyonun artması, paranın alım gücünü düşürüyor
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine itibar edilmesi gerektiğini vurgulayan Sarıca, “Açıklanan verilere göre kasım ayı itibariyle enflasyonun gerilediği görülüyor. Bunu da talebin azalmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Örneğin; yaz mevsiminde talep edilen bir ürüne şu anda talep edilmiyor. Her şey arz-talep dengesi çerçevesinde belirleniyor” dedi.
7 bin 785 lira olan açlık sınırı bizim kırmızı çizgimiz
Asgari ücret konusuna değinen Sarıca, “Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanımız Ergün Atalay’ın dediği gibi asgari ücret bir geçim ve sendikalaşmanın olmadığı çalışma alanlarında uygulanan bir ücret haline geldi. Türkiye’de kasım ayı sonu itibariyle 7 bin 785 lira olan açlık sınırı bizim kırmızı çizgimiz. Şimdi ki ekonomik göstergeler çerçevesinde yıl içerisinde yeniden zam yapılıp yapılmayacağını söylemek zor. Çünkü gelecekte ekonominin veya enflasyonun ne olacağını bilmiyoruz. Şartlar gerektiğinde Türk-iş müdahale eder” ifadelerini yer verdi.
Asgari ücret sorununu çözmek için sendikalaşmanın önü açılmalı
Sarıca, “Türkiye’de asgari ücretin ne kadar olacağını konuşmak yerine sendikal örgütlenmenin önemini anlatma ve çalışanların da bunu anlaması lazım. Sendikalaşmanın olduğu çalışma alanlarında kayıt dışı çalışma olmaz, emekçiler ise tüm haklarını sonuna kadar alıyor. Dolayısıyla asgari ücret sorununu çözmek için sendikalaşmanın önünün açılması ve önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Sendikalı işçi çalıştırılan iş yerlerine destek verilmesi lazım” açıklamasını yaptı. Ali Göksular