ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep, Mart ayı ihracatında açık ara önde

Gaziantep, Mart ayı ihracatında açık ara önde
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.15
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.15
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Türkiye’nin mart ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artışla 12 milyar 608 milyon dolar seviyesinde gerçekleşirken, Gaziantep’in ihracatı yüzde 32 oranında artarak, 504 milyon 270 bin dolar oldu

İhracat rakamlarına iller bazında bakıldığında en fazla ihracat yapan ilk 10 ilin arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 32 ile Gaziantep oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Gaziantep’i yüzde 23 ile Manisa ve Kocaeli, yüzde 15 ile İzmir, yüzde 14 ile Ankara, yüzde 5 ile İstanbul izledi. Hatay ilinin ihracatı yüzde 13, Sakarya ilinin yüzde 4.5 Bursa’nın yüzde 3.5 ve Denizli’nin yüzde 2 azaldı” dedi.

Suriye ve AB’deki daralma
450 milyon dolar kayıp var
Mart ayında, cumhuriyet tarihinin aylık bazda en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaşıldığına dikkat çeken Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çağlayan ise, “İhracatımızda önemli pazarlar olan Suriye’de yaşanan gelişmeler ve AB’nin içinde bulunduğu durum nedeniyle ilk çeyrekte ihracat kaybımız yaklaşık 450 milyon dolar düzeyinde. Ocak-Mart döneminde Suriye ve AB ülkelerine olan ihracat geçen yılın ilk çeyreğindeki rakamlar düzeyinde olsaydı, 2012’nin ilk çeyreğinde 450 milyon dolar daha fazla ihracat gerçekleştirilecekti” değerlendirmesinde bulundu.

Ocak- Mart dönemi ihracatı, 1
milyar 379 milyon 989 bin dolar
Gaziantep'ten yapılan ihracatı değerlendiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, "Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, Ocak-Mart 2012 dönemindeki 1 milyar 379 milyon 989 bin dolar ihracat ile geçen yıl olduğu gibi Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundadır. Gaziantep'in ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında artış göstermiştir. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ve mamulleri ile demir, demir dışı metaller ilin ihracatında önde gelen sektörlerdir" dedi.

Irak ilk sırada yer aldı
GSO Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep'ten mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32 oranında artışla 504 milyon 270 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, bu rakamın Gaziantep tarihinde en yüksek rakam olduğunu belirtti. Konukoğlu, mart ayı ihracat rakamlarını değerlendirdiği açıklamasında, Gaziantep'in ocak-mart dönemi ihracatının yüzde 33 oranında artış göstererek, 1 milyar 379 milyon dolar olduğunu söyledi. Konukoğlu, Gaziantep'in 504 milyon dolarlık rakamla ihracat yapan iller sıralamasındaki 6.'lığını koruduğunu, ülkelere gore ihracatta ise ilk sırayı Irak'ın aldığını ifade etti. Konukoğlu, şunları kaydetti:

Hedeflerimizde emin
adımlarla devam ediyor
“Gaziantep sanayisi olarak yine bir başarıya imza atarak en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Bu oldukça sevindirici bir gelişme. Artık ihracat rakamlarındaki başarımız her kesim tarafından kanıksanmış durumda. Hedeflerimizde emin adımlarla devam ediyoruz. Umarım bu süreç kesintisiz olarak sürmeye devam eder. Bizler sanayimizin önünü açma yolundaki çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz.Bu hafta içerisinde açıklanması planlanan yeni teşvik sistemi inşallah bizim için hayırlı olur ve başarılarımızın bir destekçisi olur. Çünkü Gaziantep gibi başarılı illerin desteklenmesi artık oldukça önemli.”

Bölgeden 1.871 milyar
dolarlık ihracat yapıldı
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden, 2012 yılının ilk 3 ayında 1 milyar 871 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Ocak-Mart 2012 döneminde 2011 yılının aynı dönemine oranla yüzde 18,9'luk artışla toplam 1 milyar 871 milyon dolarlık ihracat kayda alındığını belirterek, "Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına ise toplam 216 milyon 950 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 18,2'lik artışla 2 milyar 88 milyon dolara yükselmiştir" dedi.

Ortadoğu ülkeleri ilk sırada
Bölgeden 548 milyon dolarlık tekstil, 338 milyon dolarlık halı, 494 milyon dolarlık hububat bakliyat ihracatı yapıldığını kaydeden Abdülkadir Çıkmaz, "Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 58,7 pay ile ilk sıradaki yerini korumakta, AB ülkeleri yüzde 15,7 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 10,4 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 159 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, ABD, Libya, Almanya, İtalya, Mısır, Rusya, İngiltere ve İran, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir" diye konuştu.
Çıkmaz, halı, iplikler, bitkisel yağlar, demir çelik mamulleri, kumaşlar, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, plastik ve mamulleri, ağaç ve orman ürünleri, konfeksiyon ürünlerinin de bölgeden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünleri oluşturduğunu ifade etti. Sabah


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *