Açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Fedaioğlu, “MÜSİAD Gaziantep olarak amacımız sanayici, ihracatçı ve çalışanlarımızla hep birlikte üretip şehrimizi sadece ülkemizin değil dünyanın da en önemli üretim ve ihracat şehirlerinden biri yapmak. Anadolu örf ve ananelerini unutmadan, bizi biz yapan öz değerlerimizden vazgeçmeden şehrimizi ve ülkemizi dönüşüm ve inovasyonun gücünü kullanarak faal olduğumuz alanlarda dünya devleri arasına sokmak. Bugün hamdolsun MÜSİAD olarak her zamankinden daha güçlüyüz. Ülkemizin ve üyelerimizin dünyada hakettiği güzel yerlere gelebilmesi için, etkin üretim, helal kazanç ve adil paylaşım için çalışıyoruz. MÜSİAD 13 bini aşan üyesi, yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlayan, 60 bine yakın işletmesi ve yurt içinde 84 irtibat noktası, yurt dışında 81 farklı ülkede, toplamda 165 nokta ile hizmet veren bir sermaye platformuyuz. “ dedi
Fedaioğlu, İslami Bankalar ve enstrümanları, sukuk ve tekâfül gibi uygulamalarıyla islami finans, müslüman toplumlar için çok mühim bir konum teşkil ediyor. Sektöre ilişkin varlıkların yaklaşık %30’unu sukuk, tekâfül ve diğer faizsiz finans kuruluşları ve fonları oluştururken, kalan %70’lik alanı ise islami bankalar kapsamaktadır. Türkiye’de de gün geçtikçe sektördeki payını artıran katılım bankaları son yıllarda bankacılık sektöründen aldığı payı hatırı sayılır seviyelere çıkarmıştır.
2022 yılsonu itibariyle, küresel büyüklüğünün önemli bir rakama ulaşması beklenen islami finans sektörünün, ilerleyen yıllarda çok daha yüksek rakamlara hızlı bir şekilde ulaşması beklenmektedir. Dolayısıyla islami finansmanın potansiyelinin artırılması için, mevcut altyapısının geliştirilmesi gerekmektedir. “Sektöre yönelik düzenleyici ve denetleyici kurumların varlığı, islami finans kurumlarının büyümesinde önemli bir rol oynayacaktır.” ifadelerine yer verdi.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Aşan, buradaki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en hassas olduğu konulardan birinin katılım finans sistemi olduğunu söyledi.
Halihazırda katılım finans sistemini yüzde 8'e çıkardıklarını ve bunu yeterli bulmadıklarını ifade eden Aşan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istediği seviyelere getirmek için Finans Ofisi olarak sektör paydaşlarıyla birlikte çalışmalara hızla devam ettiklerini dile getirdi.
Aşan, katılım finans sisteminin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması adına çalışma yürüttüklerini ve 84 eylem maddesini içeren Katılım Finans Strateji Belgesi'ni hazırladıklarını anlatarak, "Türkiye'de finans problemi yok, insan kaynağı problemi var. Bu alana hizmet edebilecek profesyonel insan kaynağını yetiştirmemiz lazım. Bu alanı özellikle gençlere tanıtıyor olmamız lazım. Katılım Finans’ın mesajı nedir, ne söylemek istiyor, amacı nedir, bunların hepsini daha iyi anlatıyor olmamız lazım." ifadelerini kullandı.
Aşan, katılım finans alanında kanuni altyapı hazırlıklarında önemli mesafe kaydedildiğini aktardı.
Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir de geçmişte engellerle karşılaşan katılım finans sisteminin geliştiğini ifade etti.
MÜSİAD Gaziantep Başkanı Fedaioğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek günün anısına Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksal Aşan ve Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir’e fidan beratı takdiminde bulundu.