Karatok, “İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili yasalarda, yönetmeliklerde ve uygulamalarda gerçeklikle örtüşmeyen, ayakları yere basmayan eksik ve yanlış uygulamalar var. Bu sorunların bir an önce çözülmesi gerekiyor. Çünkü Bartın’da ölen insanların ne suçu vardı. Buna kader diyebilir miyiz? Küçük bir tedbirle o iş kazası önlenebilirdi ama uygulamalardaki yanlışlıklar ve eksiklikler nedeniyle patlama meydana gelmesi sonucunda insanlar hayatını kaybetti. Bunu hiçbir insan ve vicdan kabul etmez” dedi.
Sektör can çekişiyor
Sektörün can çekiştiğine dikkat çeken Karatok, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş sağlığı ve güvenliği takip izleme programının OSGB’ler üzerinde bir yük oluşturması sektörü kilitlemiş durumda. Doktor, işyeri hemşiresi ve uzman çalıştırılmazsa yetki belgesi alınamıyor. Doktorlar devlet hastanelerine atama isteyince ciddi sayıda hekim ihtiyacı oluştu. Dolayısıyla hekim çalıştırılmadan bu işin yapılma şansı kalmadı. Aklın, bilimin ve teknolojinin günümüzün prosedürlerini kapsayacak şekilde bir uygulaması yapılarak iş kazalarının önlenmesini istiyoruz. Ayrıca bu yapılırken, sahada çalışan uzmanların ve hekimlerin görüşleri alınmalı” diye konuştu.
Hiçbir iş güvenliği uzmanı işverenin boyunduruğu altında olmamalı
İl Başkanı Karatok, “İş sağlığı ve güvenliği uzmanının eli güçlü olmalı. Hiçbir iş güvenliği uzmanı işverenin boyunduruğu altında olmamalı. Sahada çok başlılığın bitirilmesi gerekiyor. Eğer İş güvenliği uzmanlığını ortak iş sağlığı ve güvenliği birimi (OSGB) yapacaksa yapsın yok yapmasın deniliyorsa o zaman herkes bireysel çalışsın. Çünkü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öyle yanlış işler yapıyor ki çok komik uygulamalar sonucu insanlarımız hayatlarını kaybediyor” açıklamasında bulundu.
Kentimizde iş kazaları gerçekten yüksek
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın acilen değişmesi gerektiğini belirten Karatok, “Çağ dışı diyebileceğimiz bir yasa hiçbir sorunu çözmüyor. İş kazaları ile ilgili istatistiklere ulaşamıyoruz. Söylenen rakamların güvenilir olduğundan emin değiliz. Kentimizde iş kazaları gerçekten yüksek. Çünkü Gaziantep sanayisi metal ağırlığın olduğu bir şehir. Ölümlü kazaların en fazla yaşandığı sektör inşaat iken, yaralanmaların en fazla yaşandığı sektörlerin başında ise metal geliyor. O nedenle kaza oranımız yüksek” diye belirtti.
Bakanlığımız üzerine düşen sorumluluğu ve görevi yerine getirmeli
Şehrimizde bulunan işletmelerin yüzde 50’sinin iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almadığına dikkat çeken Gaziantep İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası İl Başkanı İbrahim Karatok, sözcüklerini şu şekilde tamamladı: Geçmiş dönemlerde iş sağlığı güvenliği alan işletme sayısı fazla iken bu oran son yıllarda yüzde 50’ye kadar düştü. Çünkü bu hizmeti almayanlara yönelik bir yaptırım yok. Bakanlık, hizmet almayan işletmelere şu cezalar uygulanır diyor, lakin hiçbir ceza uygulanmıyor. Sonuç olarak bakanlığımızın üzerine düşen sorumluluğu ve görevi yerine getirmesini istiyoruz.” Fatma Karabacak