Sektör için tehlike çanlarının çaldığına dikkat çeken Bilal Uygun, “Hayvan kalmadı denecek kadar az. Pandemi döneminde inekler kesime gittiğinden sayıları azaldı ve şu anda en düşük inek 30 bin lira dolaylarında. Eğer azalış sürerse büyükbaş ve küçükbaş fiyatları çok yükselecek. İlerleyen zamanlarda bir hayvan altın kadar değerli ve kıymetli olacak” dedi.
Paranın hiç değeri yok
Uygun, 5 yıldan beri büyükbaş hayvancılık yaptığını dile getirdi. “Geçen yıl 60 koyun aldık, bu koyunlara bir yılda sadece 56 bin lira yem parası ödemişim. Kazanç elde edemediğimiz gibi çok zararımız oldu. 2 yıl önce bin 300 liraya koyun alırken, şimdi bin 500 liraya alınıyor. Paranın hiç değeri yok. O dönemdeki bin 300 lira şimdikinin 5 bin lirasından daha değerliydi. Çünkü giderlerimiz bu kadar fazla değildi” şeklinde konuştu.
Yurt dışından hayvan ithal etmek yerine yerli üretici desteklenmeli
‘Taşıma değirmen ile su dönmez. Yurt dışından hayvan ithal etmek yerine yerli üretici desteklenmeli’ Uygun, “2019 yılında 7 büyükbaş kurbanlık hayvan besledim, bir yılda 16 bin lira yem parası ödemişiz ve her hayvanı 13 bin TL’ye sattık. Şu anda böyle bir şey yok. Keçi ve koyun üreticileri battı. Ölmedik, fakat sürünüyoruz. Geçmiş yıllarda 2-3 ay meralarda yayılım olurken, artık öyle bir yayılım kalmadı. Yem yedirmek zorundayız. Dişi hayvanları kesime götürürken ağladım. Kısacası üretici perişan bir durumda” tespitini yaptı.
Artık hayvancılığın yapılacak tarafı kalmadı
1977 yılından beri hayvancılık sektöründe faaliyet gösterdiğini söyleyen Mevlüt Uygun, eski günleri mum ile aradıklarının altını çizdi. “Örneğin; geçmiş dönemlerde 100 liraya aldığımız kuzuyu 300-400 liraya satardık. Ancak şimdi o kazançlar kalmadı. Artık hayvancılığın yapılacak tarafı kalmadı. Para kazanmasak bile bu işi yapmaya mecburuz. Çünkü yapacak başka bir mesleğimiz yok, ama para kazanmadan da olmuyor” şeklinde konuştu.
Gelirlerimiz giderlerimizi karşılamaz oldu
Uygun, “1960’lı yıllarda merhum babam ile 56 büyükbaş hayvan aldık. Daha sonra babam hayvanları İstanbul’a götürdü ve tümünü sattı. Fakat para kazanamadık. 2-3 yıl önce inekleri 7 bin TL’den alıyorduk, bir sene besledikten sonra sattık ama yine umduğumuzu bulamadık. Her köyde en az 500-1000 arasında küçükbaş hayvan bulunurken, şimdi 1000 hayvan bile çıkmaz. Gelirlerimiz giderlerimizi karşılamaz oldu” ifadelerini kullandı.
Bir çıkış yolu veya kapısı arıyoruz, ama onu da bulamıyoruz
İsmini vermek isteyen üretici, “Hayvan üreticileri olarak çok zor dönemlerden geçiyoruz. Yem, saman, arpa gibi birçok giderlerimiz artarken, gelirlerimiz aynı oranda artış göstermedi. Dolayısıyla para kazanamaz duruma geldik. Bir çıkış yolu veya kapısı arıyoruz, ama onu da bulamıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Devletimizin bir an önce destek vermesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu. Ali Göksular