Gaziantep Mobilyacılar Odası Başkanı Ali Kutlu, haziran ayından sonra başlayan düğün sezonunun yıl sonuna kadar devam ettiğini hatırlattı. “Mobilya fiyatlarının yükselmesi sonucunda beklediğimiz satışlara ulaşamadık. Şu anda sektör yüzde 60 kapasite ile çalışıyor ve yurt dışına da umduğumuz mobilya ihracatını gerçekleştiremedik. Her şeyimizi 2023 yılına bağladık. Gerek ihracat gerekse üretimde atılım yapacağımızı düşünüyoruz” dedi.
Tüm umutlarımızı 2023 yılına bağladık
Mobilya sektörünün pandeminin başlangıcından beri durağanlaştığını ifade eden Kutlu, 2022 yılından da umduklarını bulamadıklarının altını çizdi. “Sektör olarak, pandemi sonrasında piyasaların hareketleneceğini düşürüyor ve haziran ayından sonra da çok canlı bir piyasa bekliyorduk, ancak gerek ham madde gerekse fiyatların fahiş artışı gerekse vatandaşın alım gücünün düşmesi nedeniyle durağan bir sezon geçirdik, umut ettiğimiz seviyelerde bir satış yapamadık. 2023 yılında bu yıl yaşanan durağanlaşmanın yaşanmayacağını umut ederek iyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.
Hammaddede düşüşler başladı
Geçen yıl olağandışı yükselen hammadde fiyatlarında son üç aydan beri bir düşüş meydana geldiğini belirten Başkan Kutlu, düşüşün şubat ayına kadar süreceğini söyledi. “2021 yılında MDF’de yüzde 400 yaşanan fiyat artışları son aylarda düşmeye başladı, ama halen fiyatlar çok yüksek. Döşemede yüzde 100’e ulaşan fiyat değişimleri oldu. Aynı şeyler boyanın ham maddesi için de geçerli. Dolayısıyla beklentimiz fiyatların daha da düşmesi ve piyasaların bir an evvel canlanması” şeklinde konuştu.
Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’da yeni pazar arayışımız sürüyor
Yurt dışında pazar arayışlarının sürdüğüne dikkat çeken Gaziantep Mobilyacılar Odası Başkanı Ali Kutlu, konuşmasını şöyle devam ettirdi: “Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’da yeni pazar arayışımız sürüyor. Meyvelerini önümüzdeki yıl almayı hedefliyoruz. Rusya ve Ukrayna savaşı her sektör gibi bizim sektörümüzü de etkiledi. Çünkü savaş Kafkas ülkelerine yaptığımız mobilya satışımıza olumsuz yönde yansıdı. Ayrıca enerji maliyetleri üretim maliyetlerimizin artışına sebep oluyor. Enerji, doğalgaz ve akaryakıtta meydana gelen artışların Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın bir an önce bitmesiyle son bulacağını ümit ediyoruz.” Ali Göksular