Bu yıl 6’ncısı gerçekleştirilen İstanbul Ekonomi Zirvesi, ‘Küresel Değer Zincirleri’ ana temasıyla İstanbul’da gerçekleşti.
Toplantıda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Dünyadaki buzullar eriyor. İnsanların hırsı, ekolojiyi yok ediyor. Bu yüzden hırsların ve ihtirasların bu kadar yükseldiği bu dönemde dünyanın hangi yöne gittiğini anlamamız gerekiyor. Şu anda çöllere kar yağıyor. Bu bir rüya değil, bu bir gerçek dünya. Dolayısıyla bu durumun yönetilmesi gerekiyor. Bu durumun en merkezi konumunda yer alan ülkelerden bir tanesi biziz. Akdeniz bu durumdan etkilenecek. Deniz seviyesi yükseldiğinde biyoçeşitliliğimiz azalacak. Orta düzeyde çölleşme riski olan bir ülke konumunda yer alan alabiliriz" dedi.
Daha iyi bir dünyayı mümkün kılmak amacıyla düzenlenen İstanbul Ekonomi Zirvesi, dünyanın ekonomik durumu, iklim değişikliğine uyum, güvenli gıdaya erişim, gelir dağılımındaki adaletsizlik, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi, tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak, gelecek nesiller için yaşamı sürdürülebilir bir biçimde iyileştirmek, sürdürülebilir enerjiye erişim, kaynakların verimli kullanılması gibi önemli konuların tartışılacağı, dünyadaki mevcut gelişmelerin ve gelecek öngörülerinin paylaşılacağı, mevcut sorunlara etkin çözümlerin aranacağı oturumlar ve paneller düzenleyerek dünya için önemli bir yol haritası ve referans noktası olacak.
İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer, yaptığı açılış konuşmasında, tedarik zincirinin koptuğuna dikkat çekerek, “Savaşların olduğu, insanların bir şekilde yaşamaya çalıştığı bir döneme girdik. Dünya her zaman birtakım problemlerle karşı karşıyaydı ama hepsinin bir arada yaşandığı herhalde başka bir dönem olmadı. Biz pozitif düşünüyoruz çünkü insanız. Teknoloji, dijital dönüşüm, yeşil ekonomi insanların refahını, huzurunu yükselmesi için hizmet ediyor olması gerekirken bunlar savaş sebebi olmuş oldu. Su, petrol için savaşıyoruz. Yeşil bir dönüşümden bahsediyoruz, ekonomi diyoruz ama bunun için de savaşıyoruz. Dünyadaki gelir dağıtımındaki adaletsizlik büyük bir sorun. Biz de buradan diyoruz ki daha güzel, daha adil ve eşit bir dünya olabilir. Ama bunu hep beraber sağlayacağız. Sonuçta dünyayı bu hale getiren insanlar, bizler bunun bir parçasıyız. Zirvede özellikle bu yıl kadın icra kurulu üyelerimizin açılışta konuşmasını istedim. Şimdi İstanbul Ekonomi Zirvesi bunu çok önemsiyor. 26, 27, 28 Nisan’da Berlin’de Türk-Alman Ekonomi Formu’nu yapmak istiyoruz. Dünya durağan bir durumda ama Türk iş dünyası duramaz, çalışacağız, üreteceğiz, istihdam yaratacağız. 21’inci yüzyıl Türkiye’nin daha güçlü bir yüzyıl olduğunu düşünüyoruz. Böyle olsun diye de çalışıyoruz” dedi.