ANASAYFA arrow right Güncel

Uluslararası rekabet için uluslararası fuarlar önemli

Uluslararası rekabet için uluslararası fuarlar önemli
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.57
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.57
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Dubai’de düzenlenen Gulfood fuarının, sektördeki yenilik ve gelişmeleri izlemek açısından verimli olduğunu belirtti

Dubai'de gerçekleştirilen Gulfood 2012 Gıda, Gıda Paketleme, İşleme ve Otel Ekipmanları Fuarları’na katılan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, sektördeki yenilikler ve gelişmelerin en yakından incelenebildiği uluslararası fuarların ihracat için önemli pazarlar olduğunu bildirdi. Çıkmaz, “Gulfood 2012 Gıda, Gıda Paketleme, İşleme ve Otel Ekipmanları Fuarları’na bu yıl 92 ülkeden 3800 katılımcı firma ve yüz binlerce ziyaretçisiyle dünya ekonomisindeki ağırlığını hissettirdi. Bu fuara ülkemizden 138 Türk firması katılarak önemli iş bağlantılarına imza attı. 138 firmanın 60'ı GAİB üyesi ve bu bölgeden katılan firmalardı” dedi.

Pastadaki pay her geçen gün daralıyor
Gerek üreticiler için gerekse ihracatçılar için büyük önem taşıyan Gulfood 2012 Gıda, Gıda Paketleme, İşleme ve Otel Ekipmanları Fuarlarını değerlendiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz uluslar arası fuarların dünya piyasalarından daha fazla pay alabilmek için önemli olduğuna dikkat çekerek, “Hızla gelişen dünyamızda firmalar arasındaki rekabet ulusal boyutları aşmış, sanayicilerimiz kendilerini dünyanın uzak ve yakın bölgelerinde yer alan binlerce firmayla rekabet eder halde yer bulmuşlardır. Bu paralelde pastadaki payın her geçen gün daraldığı günümüz dünya çapında ekonomisinde yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip edebilmek ve kendi bünyesine katarak ilerleyebilmek firmalarımızın devamlılığı açısından büyük önem taşımaktadır" dedi.

Dünya standartlarında üretim
kalitesinin yakalanması sağlanıyor
Sektördeki yenilikler ve gelişmelerin en yakından incelenebildiği yerlerin uluslararası fuarlar olduğunu kaydeden Çıkmaz, şunları söyledi: "Üretici ve satıcıların bir araya geldikleri, bilgi alışverişinde bulundukları, ürünlerdeki yenilikler ve teknik gelişmelerin en son haliyle izlenebildiği fuarlar, firmalara araştırma, satış ve üretimde stratejik alanlarda faydalar sağlayarak rekabet gücünü arttırmaya yardımcı olmaktadırlar. Fuarların potansiyelleri, katılımcı ve ziyaretçi profili firmaların hedef pazarları da göz önünde bulundurularak Türk firmaların bu tür fuarlardaki yerlerini almaları gerek dünya standartlarındaki üretim kalitesinin yakalanması gerekse rekabet gücünün arttırılması açısından önemlidir.

Gulfood 2012’yi 500 bin kişi ziyaret etti

Çıkmaz, fuara dünya genelinde 2 ülkeden 3800 firmanın katıldığını, alıcısıyla, satıcısıyla bu fuarın dünyanın önde gelen marka fuarları arasında olduğunu belirttiği açıklamasında, “Fuar süresince 500 bin ziyaretçi geldi. Firmalarımızın standına büyük ilgi vardı. Gıda firmalarımız yoğun ilgi gördü. Firmalarımız görüşmelerde adeta rekor kırdı. Bu fuar bölgemizden katılan firmalarımız içinde önemli oldu. Büyük anlaşmalara imzalar atıldı. Önümüzdeki aylarda bu fuarın sonuçlarının ekonomiye yansımasını göreceğiz. Fuarda Ar-Ge çalışması yapan firmaların ürün kalitesinin yüksek olduğu, gerek ürün gerek paketlemede önemli hamleler yaptıklarını, bizim firmaların da bu anlamda önemli gelişme göstererek dünya standartlarını yakalamaya çalıştığını gördük” dedi.

Firmalarımızın bu fuarlara katılımı önemli
Bu fuarların sadece ürün satışı için değil, nitelikli ürün üretimi ve ambalajlanmasının gelişimini görmek içinde önemli olduğuna değinen Çıkmaz, “Gulfood 2012 Gıda, Gıda Paketleme, İşleme ve Otel Ekipmanları Fuarlarına büyük ilgi gösterilme nedenlerinin başında bu fuarın köklü yapısı ve profesyonelce uygulamaları gelmektedir. 2013 için Türk firmaları katılım ücretlerini yatırarak fuar listesine girmeyi başardı. Fuara ilgi büyük olduğu için yüzlerce firma 2013'te de katılabilmek için kendi aralarında kıyasıya bir rekabet yaşıyor. Firmalarımızın genel ve sektörel fuarlarda yer alması gerek o firmalar için gerekse ülkemiz için önemi büyüktür. 2013'te bu fuara daha çok sayıda firmanın katılacağını umuyorum” diye konuştu.
Fuarcılık, uzun soluklu
çalışmayı gerektiren bir konu
Çıkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de ve özellikle Gaziantep'te düzenlenen fuarların uluslar arası fuarlarla aynı standartlara ulaşabilmesi için zamana ve büyük çalışmalara ihtiyacımız var. GAİB, GTO ve GSO ile diğer kuruluşlarımız bu anlamda önemli çalışmaları ortak yürütmekteyiz. Ancak Dubai Gulfood Gıda, Gıda Paketleme, İşleme ve Otel Ekipmanları Fuarları kendi sektöründe dünyanın önde gelen iki üç fuarından birisi. Bizim uzun soluklu, ciddi çalışmalarla alıcıyla satıcıyı bir araya getiren organizasyonları daha dikkatli ve profesyonelce yapmaya ihtiyacımız var. Türkiye'de de önümüzdeki dönemlerde birkaç marka fuar dünya fuarcılığındaki yerini alabilir. Bu uzun soluklu, çok çalışma gerektiren bir olaydır."İHA

resim
Çıkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de ve özellikle Gaziantep'te düzenlenen fuarların uluslar arası fuarlarla aynı standartlara ulaşabilmesi için zamana ve büyük çalışmalara ihtiyacımız var” şeklinde değerlendirmede bulundu.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *