ANASAYFA arrow right Güncel

Üretimin sürdürebilmesi için mazottaki vergi kaldırılmalı

Üretimin sürdürebilmesi için mazottaki vergi kaldırılmalı
YAYINLAMA: 07 Ağustos 2023 / 21.30
GÜNCELLEME: 07 Ağustos 2023 / 21.31
Bu fahiş zamla birlikte mazota verilen destek tümden eriyip gittiği gibi, tarıma verilen tüm desteklerin yüzde 75’i de mazota uygulanan ÖTV, KDV ve döviz fiyatı artışı yoluyla devlete geri aktarılıyor

Çiftçinin en büyük girdi maliyetleri arasında yer alan mazot ve gübrenin yükselmesinin üretimi sekteye uğratacağı uyarısında bulunan Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, mazottan ÖTV’nin kaldırılması ve gübre fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini belirtti.   
Destekler artırılmalı ve desteklerin ödeme tarihi öne çekilmeli 
Sakar, “Tarımsal faaliyetlerin yoğunlaştığı bu aylarda üreticilerimizin üretimini sürdürebilmesi için mazotta uygulanan vergiler kaldırılmalı, destekler artırılmalı ve desteklerin ödeme tarihi öne çekilmeli” dedi.   
Tüketiciye ulaşıncaya kadar gıda fiyatları katlanacak 
Yeni yapılan zamla birlikte mazot fiyatı aylık olarak yüzde 51,9, son bir yıla göre ise yüzde 49,9 oranında arttığına dikkat çeken Sakar, “Üreticilerimiz canla başla üretiyor, ekonomiye döviz kazandırıyor. Ama bu süreçte destek beklerken mazota yapılan zamla karşılaştı ve hasat sevincini bile yaşayamadı. Bu fahiş zamla birlikte mazota verilen destek tümden eriyip gittiği gibi, tarıma verilen tüm desteklerin de yüzde 75’i de mazota uygulanan ÖTV, KDV ve döviz fiyatı artışı yoluyla devlete geri aktarılıyor. Mazot bir özel tüketim ürünü değildir ki vergi alınsın. Bu durum aynı zamanda nakliye fiyatlarını artıracak tüketiciye ulaşıncaya kadar gıda fiyatları katlanacak” ifadelerini kullandı.  
Son bir ayda gübre fiyatları yüzde 33’e kadar arttı 
Gübre fiyatlarına değinen Başkan Sakar, “Gübre fiyatlarında 6 aydan yaşanan fiyat düşüşünün ardından haziran ayında yükselmeye başlayan fiyatlar Temmuz’da da artmaya devam etti. Son bir ayda gübre fiyatlarında yüzde 33’e varan artışlar görüldü. Bu artış yıllık bazda da fiyat artışı getirdi” açıklamasını yaptı.   
Yeni ekim dönemine kısa bir süre kaldı 
“Yeni ekim dönemine kısa bir süre kala artan gübre fiyatları karşısında üreticilerimiz endişe duyuyor” diyen Sakar, “Üreticilerimiz bu hasattan kazanacağı parayla başta buğday ve arpa üretimi olmak üzere gübre kullanımının önemli bir girdi maliyeti olduğu ürünler için girdi temin edecek” diye konuşma yaptı.  
Gübre desteklerinin artırılması gerekiyor 
Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Zamlardan etkilenen ve hasadından yeteri kadar gelir elde edemeyeceği endişesi yaşayan üreticilerimiz yeni sezon için nasıl girdi temin edecek?Üreticilerimizin mağdur olmaması, üretime darbe vurulmaması için tüm gübre fiyatlarının makul seviyelerde tutulması ve gübre desteklerinin artırılması gerekiyor.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *