ANASAYFA arrow right Güncel

Vahşete ekonomik katkı sağlanılmasın

Vahşete ekonomik katkı sağlanılmasın
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.09
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.09
Bartık, İsrail ürünlerinin kullanılmamasını, ekonomik ambargo uygulanmasını istedi.
Prim ve maliye borçlarının yapılandırılmasına karşı çıkan GTO Başkanı Bartık, gördüğü tepki üzerine geri adım atarak amacının yanlış anlaşıldığını iddia etti. Bartık, İsrail ürünlerinin kullanılmamasını, ekonomik ambargo uygulanmasını istedi.

Bartık: “Her şeyden önce rehin tutulan vatandaşlarımızın durumu nedir bilmek istiyoruz. Türkiye gibi büyük bir devletin vatandaşlarının birer terör örgütünce alıkonulması kabul edilemez. Bu durum ivedilikle çözüme kavuşmalı. Umarım konsolosluk çalışanlarımız bayramda sevdikleri ile birlikte olurlar.”

Yener: “Suriyeli misafirlerimiz artık şehrimizde kanayan bir yara haline dönüştü. GTO olarak bu konuda bir komite oluşturduk. Suriyeli misafirlerimizle ilgili mevcut durumu, bizleri bekleyen tehlikeleri içeren bir rapor hazırladık. En önemlisi bu raporda sadece sorunlara değil çözümlere de yer verdik. 15 kurumun altında imzası bulunan raporu Gaziantep milletvekillerimiz ile birlikte ilgili makamlara raporu ilettik.”


GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Temmuz ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, torba yasadaki prim ve maliye borçlarının yapılandırılmasına karşı çıkmak gibi bir amacının olmadığını, yanlış anlaşıldığını ifadeyle şöyle konuştu:
“Biliyorsunuz geçen ay meclis toplantımızda torba yasadaki vergi affının vergisini düzenli ödeyenler için bir ceza olduğunu dile getirmiştik. Bunun bir af değil yapılandırma olduğu yönünde eleştiriler de aldık. Ancak bizim amacımız yasanın niteliğinin af ya da yapılandırma olmasından öte bir şeye dikkat çekmekti. O da vergisini düzenli ödeyen mükellefin ceza değil ödülü hak ettiğiydi. Yani yapılandırma olabilir ama bunun karşılığında düzenli mükellefe de bir ödül olmalı. Nitekim maliye bakanlığı bu konuda bir adım attı, diğer kurumlarında desteklediği ‘Vergisini zamanında ödeyen mükellefler ödüllendirilmeli’ taleplerine karşılık verdi. ‘Vergisel Uyum Analiz Modeli ve Mükellef Değerlendirme Sistemi’ni hazırladı.
Vergisini zamanında ödeyen mükellefler ödüllendirilecek, uyumsuz mükelleflere ise yeni yaptırımlar gelecek.”





Gazze’deki olayları kınıyoruz
Gazze’de yaşanan olaylara da değinen Bartık, “İsrail’in Gazze’de çocuk, kadın, sivil demeden yaptığı acımasızca saldırıları kınıyoruz” dedi.
Yaşananlar karşısında dünyanın artık suskunluğunu bozması gerektiğini savunan Bartık, “Gazze’ye yönelik sağlık malzemelerinin, temel ihtiyaç maddelerinin ve diğer insani yardımların bile bölgeye giriş ve çıkışını engelleyen ambargo derhal kaldırılmalıdır. Bizler bireysel olarak İsrail ürünlerini kullanmayarak bu vahşete ekonomik katkı sağlamamayı tercih edebiliriz. Dileriz bayram Filistinli kardeşlerimiz için güzel günlerin başlangıcı olur” diye konuştu.

Irak var olduğu sürece
Gaziantep’e ihtiyacı var
Irak’da yaşanan olayların bir an önce son bulmasını ve güçlü ticari ilişkilerimizin yeniden aynı ivmede devam etmesini istediklerini belirten Bartık, iş dünyası olarak olayların ekonomik boyutunu tartıştıklarını ancak olayların çok boyutlu olduğunu ve dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
“Her şeyden önce rehin tutulan vatandaşlarımızın durumu nedir bilmek istiyoruz” diyen Bartık, “Türkiye gibi büyük bir devletin vatandaşlarının birer terör örgütünce alıkonulması kabul edilemez. Bu durum ivedilikle çözüme kavuşmalı. Umarım konsolosluk çalışanlarımız bayramda sevdikleri ile birlikte olurlar” dedi.

En önemli sorun geçiş yolu yok
Şu an Irak ticaretindeki en önemli sorunun güneye geçiş yolu bulunmaması olduğunu söyleyen Bartık şöyle devam etti:
“Irak var olduğu sürece Gaziantep üretimine, ürünlerine ihtiyaç duyacak. Biz Irak’a ürün göndermek zorundayız. Şu an bu konudaki sıkıntımız Irak’ın güneyine geçiş yolumuz olmayışı. Gaziantep olarak Irak ticaretindeki en büyük avantajımız navlundu. Şimdi güneye gitmek için İran’ı kullanırsak bu avantajı yitiriyoruz. Dolayısıyla sorunu Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi başkanlığında Ankara’da yaptığımız toplantıda dile getirdik. Şu an İran’dan Irak’a transit geçiş için bakanlıklar nezdinde diyalogların sürdüğünü biliyoruz. Sevkiyat problemimiz çözülürse ticari ilişkilerimiz yine eskisi gibi devam edecektir.”

Hız limitleri arttı
Hafif ticari araçların şehir içi hız limitlerinin arttığına dikkat çeken Bartık, uygulamanın 1 Ağustostan itibaren geçerli olacağını söyledi.
Bartık, “Hafif ticari araçların hız limitlerinin çok düşük olması hem trafiğin akışını yavaşlatıyor hem de ek maliyetler doğuruyordu. Üyelerimizin gelen yoğun talep karşısında konuyu UKOME’ye taşıdık. Girişimlerimiz neticesinde otomobil – minibüs – panelvan- kamyonet türü araçların 15 bulvarda hız limitleri yükseltildi. Sani Konukoğlu Bulvarında hız 80’e, diğerlerinde 70’e çıktı. Uygulama 01 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak. Tabii Gaziantep’teki trafik sorununun en temel nedenlerinden biri trafikte çok fazla araç olması. Gaziantep’te araç sayıları çok hızlı artıyor. Türkiye’de araç sayısı %18,5 artarken Gaziantep’te %26,5 oranında artıyor” şeklinde konuştu.

Lojistik merkezin yeri hala belli değil
Gaziantep’te kurulması planlanan lojistik merkezin yerinin henüz belli olmadığını söyleyen Bartık, arazi yatırımı konusunda dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.
Bartık, lojistik merkez konusunun kent gündeminde olduğunu ve nereye yapılması gerektiği konusunda görüşmelerin devam ettiğini söyledi ve şunları kaydetti : “Valilik, Belediye, Odalar ve OSB olarak tüm taraflarca yürütülen görüşmeler henüz neticelenmedi, bizim için en doğru yer OSB çevresi. Merkezin nereye kurulacağı belli değil ancak arazi fiyatlarında spekülatif artışlar yaratmak adına yatırımcılar yanlış yönlendiriliyor. Arazi yatırımı yaparken yatırımcıların dikkatli olması gerek”

Yener : Suriyeliler için Gaziantep’te bir koordinasyon merkezi kurulmalı
Suriyelilerle ilgili Gaziantep’te bir koordinasyon merkezi kurulması gerektiğini belirten GTO Meclis Başkanı Ali Yener, GTO olarak bu merkezin koordinesine de hazır olduklarını söyledi.
“Suriyeli misafirlerimiz artık şehrimizde kanayan bir yara haline dönüştü” diyen Yener şöyle devam etti. “GTO olarak bu konuda bir komite oluşturduk. Suriyeli misafirlerimizle ilgili mevcut durumu, bizleri bekleyen tehlikeleri içeren bir rapor hazırladık. En önemlisi bu raporda sadece sorunlara değil çözümlere de yer verdik. 15 kurumun altında imzası bulunan raporu Gaziantep milletvekillerimiz ile birlikte ilgili makamlara raporu ilettik birebir durumu konuştuk. Çözüm konusunda Oda olarak, Gaziantep olarak her türlü desteğe hazır olduğumuzu belirttik. Ancak çözüm noktasında herhangi bir gelişme yok ve sorun gün geçtikçe toplumsal bir kaosa dönüşüyor. Bu noktada Gaziantep’te ivedilikle bir koordinasyon merkezi kurulmalı. GTO olarak koordinasyon merkezine önderlik etmeye de hazırız. Biz misafirlerimizi geri gönderemeyeceğimizi biliyoruz ama onlarla olan yaşamımızı en sağlıklı şekle kavuşturmak istiyoruz.” Cihan Ölmez

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *