Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, “İlaç fiyat artışının 3. maddesine göre, her yıl şubat ayında yapılması gereken kur güncellemesi 2023 yılında yapılamayacak. Eğer yeni bir kararname ile bu konuda bir düzenleme yapılmaz ise, ilaç sorunu artarak devam edecek. Güncel Euro kuru olan 19,8 TL’nin yarısı oranında yani 10,77 TL ile bu sorunun çözümü mümkün değil. Çözüm, gerçekçi bir Euro kuru belirlemek ve yerli ilaç sanayini destekleyerek, reçeteler etken madde yazımını sağlamak” dedi.
Kararın ilaç yokluğu sorununu çözeceğini düşünmüyoruz
2021 yılında ilaçlara uygulanan Euro kurunun 7,84 lira olduğunu ancak şimdi artış ile fiyat kararnamesine geçici bir madde eklenerek Euro kurunun yükseltildiğini belirten Yılmaz, Euro kurunun yükseltilmesini ilaçların bulunamamasına bağladı. “İlaç yokluğu nedeniyle böyle bir karar alınması gerekiyordu. Bu doğru ve geç kalınmış bir karar. Şu anda alınan karar ile Euro kuru 10,76 lira olarak belirlendi, lakin Euro 19 lira dolaylarında. İlaç hammaddelerin büyük bir kısmının ithal edildiğini ve diğer giderleri artışı düşünürsek yapılan artışın çok kısa bir süre sonra yeniden sorun yaratacak. Dolaysıyla bu kararın ilaç yokluğu sorununu çözeceğini düşünmüyoruz ve sorunu yaşamaya devam edeceğiz” dedi.
Yerli ilaç sanayisi ile yerli ilaç hammadde desteklenmeli
İlaç fiyatlarına yüzde 36 zam yapıldığını hatırlatan Yılmaz, yapılan artışın yaraya merhem olmayacağının altını çizdi. “Sorunun çözümü yerli ilaç sanayisi ile yerli ilaç hammaddelerinin desteklenmesi, reçetelere ilacın adı yerine ilaç etken maddesinin yazılmasının sağlanmasından geçiyor. Şu anda eczacılar ‘ Eşdeğer’ ilaç verme yetkisine sahip, ama vatandaşlar bu ilaca şüphe ile yaklaşıyorlar. Çünkü eşdeğer ilacı ikinci kaliteymiş gibi düşünüyorlar. Her şeyin ikinci kalitelisi olur, ama ilacın olmaz. Biyo eşdeğerlik çalışmaları yapılır, etkinliği kanıtlandıktan sonra eşdeğer lisansı verilir” ifadelerini kullandı.
İnternette ikinci el ilaç satışları başladı
Bulunmayan ilaç sayısının 1000’e ulaştığını söyleyen Yılmaz, “Ateş düşürücüler, astım, tansiyon, kanser ilaçlarına kadar birçok ilaç tedarikinde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Artık internette ikinci el ilaç satışları başladı. Bu ilaçlar sahte mi, hangi koşullarda saklanmış belli değil. Geldiğimiz bu nokta gerçekten çok üzücü. Bu halk sağlığı için büyük bir tehlike. İlaç kişiye özel veriliyor. İlaç dozunda kullanıldıkça şifa, yerinde ve dozunda kullanılmadıkça zehirdir.” Şeklinde konuştu.
Kutu veya reçete başına sabit bir meslek hakkının hayata geçirilmesi kaçınılmaz
Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı: “100 liraya kadar satılan ilaçlardan yüzde 25 kazanç elde edilirken, 100 TL’nin üzerine çıkıldığında kazancımız yüzde 16’ya düşüyor. Yani ilacın fiyatı bu rakamın üzerine çıktıkça eczacının kazancı düşüyor. Nasıl doktor sağlık hizmeti verip meslek hakkı alıyorsa eczacılarda meslek hakkını alması gerekiyor. Bir meslek hakkı ödenmediği sürece ayakta durmamız mümkün değil. Bu nedenle kutu veya reçete başına sabit bir meslek hakkının hayata geçirilmesi kaçınılmaz.” Ali Göksular