ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Enerji krizi ufakta

Enerji krizi ufakta
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.26
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.26
Gaziantep 1995 yılında 1 milyar 337 milyon 957 bin 193 kilovat saat elektrik enerjisi kullanıldı.
Gaziantep 1995 yılında 1 milyar 337 milyon 957 bin 193 kilovat saat elektrik enerjisi kullanıldı. Eneriji tüketimi 1994’te bir yıl öncesine göre yüzde 5, 1995’te ise yüzde 13 oranında artış gösterdi. 1996 yılındaki artışın 1995’e göre çok daha yüksek olması bekleniyor.

Gaziantep’te şimdilerde önemli bir elektrik sıkıntısı yaşanmıyor. Diğer taraftan Doğu ve Güneydoğu illerinde enerji nakil hatlarının yetersizliği nedeniyle büyük sorunlar yaşandığı bildiriliyor. Ancak Gaziantep Sanayi Odası 200 yılına kadar 100 yeni sanayi tesisi hedefliyor. Kentte 1000 yeni sanayi tesisi kurulduğunda büyük ölçüde enerji sıkıntısı çekilecek. Bunun içinde büyük enerji kaynaklarının devreye girmesi gerekiyor. GSO, sanayinin 2000’li yıllarda enerji sıkıntısı çekmemesi için çalışmalarını sürdürerek alternatif çözümler arıyor.
Türkiye’de 2000 yılına kadar Atatürk Barajı kapasitesinde yeni bir hidroelektrik santralinin devreye girmesi gerekiyor. Fırat üzerine girmesi gerekiyor. Fırat Üzerine yeni bir baraj yapılmasının mümkün olmadığı belirtilirken, özel sektörün enerji yatırımlarına yönelmesinin yerel kaynak bulunmadığı için zor olduğu ifade ediliyor.

Nükleer Enerji ihtimali
Artan enerji sıkıntısına paralel olarak özel sektörün enerji yatırımlarına ağırlık vermesi gerekiyor. Ancak özel sektörün termik ve hidroelektrik kurması için şehrimizde kaynak bulunmuyor. Santral kurmak için şehrimizde kaynak bulunmuyor. Santral kurmak için kömür, petrol veya su kaynaklarına yakın olmak gerekiyor. Kömür ve petrol yatağı Gaziantep ve çevresinde yok, su ise en yakın Fırat’ta var. Ancak Fırat’a mevcut barajların dışında bir baraj kurulamıyor.

Uzmanlar, enerji kaynaklarındaki yetersizlik nedeniyle insanların ilerde mecburen nükleer enerjiye yönelebileceğini bildirerek, “Ya yeni bir enerji türü keşfedilecek, ya da nükleer enerjiye yönelecek. Her nimetin bir külfeti var” dedi.
Kişi başına düşen elektrik miktarı, illerin ekonomik ve kültürel gelişmişlik düzeyi ile doğru orantılı olarak artıyor. Alınan rakamlara göre, Gaziantep’te yılda kişi başına 771 kilovat saat enerji tüketiliyor. Türkiye’de kişi başına en az enerji ise 36 kilovat saat ile Muş’ta tüketiliyor. Sanayinin gelişmediğini Artvin kişi başına 890 kilovat saat enerji tüketimi ile dikkat çekerken bu ildeki kültürel gelişmişliğin çok ileri düzeyde olduğu, ilde yaşayanların büyük bir kısmının yüksek okul mezunu olduğu bildirildi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *