ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Fıstığa İran darbesi

Fıstığa İran darbesi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.27
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.27
Türkiye’de fıstık üretiminin merkezi konumda olan Gaziantep’te bile piyasa İran fıstığı hakim oldu.
Türkiye’de fıstık üretiminin merkezi konumda olan Gaziantep’te bile piyasa İran fıstığı hakim oldu. İran fıstığı ,t, ve çatlak oranının yüksek olması nedeniyle tercih ediliyor. Özellikle pasajlardaki dükkanlarda satılan İran fıstığını kentimize dışarıdan gelenler tercih ediyor.
Antep fıstığının kilosu 500 bin ile 600 bin lira arasında değişken, İran Fıstığı 500 bin liraya satılıyor. Güneydoğubirlik’te ise Antep fıstığının İran fıstığına göre küçük ve çatlak oranının düşük olması yurt dışında tercih edilmemesine neden oluyor. İran fıstığının piyasaya bu kadar yaygın şekilde girmesi Gaziantepli üreticilerden tepki alıyor.

“Ülkeye girmesi yasak”
Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ömer Çelik, İran Fıstığının Türkiye’ye sokulmasının yasak olduğunu ifade ederken. “Kaçak yollarla ülkemize binlerce ton İran fıstığı giriyor ve piyasada serbestçe satılıyor. Bu durum yerli fıstık üreticilerini perişan ederken, Avrupa piyasamızı etkiliyor. Ülke ekonomisini direk ilgilendiren, kayıt dışı ekonomiyle neden olan bu sorunla yetkililerin ilgilenmesini istiyoruz. İran fıstığı kaçak yollarla girdiği için alış-satışlarda fatura kesilmiyor veya naylon fatura kesiliyor” diye konuştu.

İran Fıstığında aflatoksin tehlikesi
Diğer taraftan İran fıstığında aflatoksin tehlikesi de bulunuyor. Güneydoğubirlik bünyesindeki gıda laboratuarında yapılan analize İran fıstığındaki aflatoksin oranının 9 ppb olduğu tespit edildi. Antepfıstığındaki aflatoksin miktarı ise 1 ppb civarında. Gıda maddelerine topraktan geçtiği bildirilen aflatoksin kanser yapıcı bir madde olarak biliniyor. Geçtiğimiz yıl kırmızıbiberde aflatoksin bulunduğu şeklindeki haberler yüzünden, biber ihracatı büyük darbe yemişti.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *