ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

GAP’ın çölü!

GAP’ın çölü!
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.25
Gaziantep Türkiye’nin su konusunda en şanssız ili. İl sınırları içerisinde yer altı ve yerüstü suları yok
Gaziantep Türkiye’nin su konusunda en şanssız ili. İl sınırları içerisinde yer altı ve yerüstü suları yok denecek kadar az. Su kente 57 kilometre uzaklıktan getiriliyor. Su ihtiyacı her geçen gün biraz daha artarken, şimdilik geçici önlemler alınıyor. Şu anda Gaziantep’in su sorununu çözmesi için özel önlemler alması gerektiği ifade ediliyor.
Gaziantep’e sanayide 1,5 metreküp su verecek olan 3. İshale Hattı’nın ihalesi Ankara’da DSİ Genel Müdürlüğü’nde yapıldı.
İhaleye 30’u üzerinde firma katıldı. Toplam bedeli 981 milyar lira olan ihalenin kesin sonucu önümüzdeki günlerde beli olacak.

Trilyonluk ihale
GASKİ Genel Müdürü Hasan Savrun, Pazarcık’ın Çöçelli köyü ile Gaziantep arasındaki hattan gelecek suyun MÖYKO yakınlarındaki bir depoya aktarılacağını ve kentin batı bölgelerinde bu hattan su verileceğini, söyledi. Şu anda kente saniyede 1,5 metreküp su verildiğini, yaz aylarında kente gelen su miktarı 3 metreküpe çıkacak. Ancak bu sorunu çözmeye yetmiyor. Eğer kaynak sıkıntısı çekmezsek Çöçelli Projesi de 2-3 yıllık içinde bitecek. Böylece gelen su saniyede 4. 5 metreküpe çıkacak. Bu sırada sorunu çözmeye gitmiyor.” Dedi.

“Özel enlem gerek”
Gaziantep’in su sorununun çözülmesi için özel önlemlerin şart olduğunu söyleyen Savrun, “Kentimiz su konusunda Türkiye’nin en şanssız ili. Suyu 57 kilometreden getiriyoruz. Ve enerjiyle getiriyoruz. Ayda 40 milyar liralık elektrik tüketiyoruz. Bir metreküp su için 13 bin lira elektrik harcıyoruz. Devlet sanayi tesislerine sattığı fiyattan bize elektrik veriyor. Böyle olmaz. Bir kar amacı güden bir kuruluş değiliz. Bize özel uygulamalar getirmeli. Elektriği düşük maliyetle satmalı. Diğer taraftan enerji sürekli zamlanıyor. Son bir ay içerisinde iki kez zam geldi” şeklinde konuştu.

331 milyar alacak 280 milyar borç
1995 yılının Aralık ayına göre resmi dairelerden 331 milyar lira alacakları bulunduğunu söyleyen Savrun, TEDAŞ’a 280 milyar lira enerji borçları olduğunu söyledi. Savrun, “Resmi daireler bizim paramızı ödediği zaman bizde TEDAŞ’ın parasını öderiz. Ama en iyisi düzenleme yaparak, bunları mahsuplaştırmaktır. Aksi halde bizim bu parayı ödememiz mümkün değildir. Biz suyu maliyetinden daha az bir ücretle satıyoruz. İşçi ve memur çalıştırıyoruz. Bütün bunlar için para gerekiyor. Yatırımlarımızın şuandaki toplam tutarı 6.5 trilyon lira” diye konuştu.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *