ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Üsigem darboğazda”

“Üsigem darboğazda”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.25
Mühendislik eğitiminin pratiğinin verilmesi ve sanayiye bilimsel katkı sağlanarak, üretimin artırılması amacıyla işbirliğinin,
GAZÜ Rektörü Prof. Dr. Büget: “Üniversite-sanayi işbirliğini sağlamak gerekli”
GSO Başkanı Şerbetçi: “Üsigem fonu oluşturulmalı”
Mühendislik eğitiminin pratiğinin verilmesi ve sanayiye bilimsel katkı sağlanarak, üretimin artırılması amacıyla işbirliğinin, tarafların sıcak yaklaşım sergileyememesi nedeniyle başarılı olmadığı bildirildi.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Büget, yaptığı açıklamada, üniversite sanayi işbirliğinin gerekli olmasına karşın, en zor işlerden biri olduğunu söyledi.

Gaziantep Sanayi Odası ile birlikte, kısa adı ÜSİGEM olan “Üniversite Sanayi İşbirliği Geliştirme Merkezi”ni kurduklarını, bu merkeze işlerlik kazandırılmasını, mühendislik eğitimi ve sanayiye bilimsel desteğin sağlanması açısından çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Büget, “ancak öyle iki taraf var ki, birisi düşüncesini sermaye yapan öğretim üyeleri, diğeri ise varlığını sermaye yapan sanayiciler. Bu iki grup, bir araya gelmekten zorlanıyor” dedi.
GAZÜ Mühendislik Fakültesi Laboratuarlarının, Türkiye’nin en donanımlı ilk üç Laboratuar arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Büget, “sanayici, getirdiği projenin hiçbir yerde yayınlanmamasını ve gizli kalmasını, öğretim üyesi ise yapacağı çalışmayı bilimsel alanda kullanmak istiyor. Bu noktada ayrılık doruğa çıkıyor” şeklinde konuştu.

“ÜSİGEM Fonu”
GSO Başkanı Kamil Şerbetçi ise üniversite sanayi işbirliğinin sağlanması için “ÜSİGEM Fonu” oluşturulması gerektiğini vurguladı. Sanayicinin istediği çalışmanın, üniversite bedeli karşılığında yapıldığını ifade eden Şerbetçi şöyle dedi:
“Sanayici, ister istemez yüklü bir meblağ oluşturan bedeli ödemekte zorlanıyor. Hükümet, bu sorunu “ÜSİGEM” oluşturarak çözebilir. Aksi halde ÜSİGEM imzalandığı kâğıt üzerinde kalır. ÜSİGEM’in işlerlik kazanması zorunluluktur. Gerekliliğine inanıyoruz. ÜSİGEM Fonu oluşturulursa, üniversite-sanayi işbirliği gelişir. Bundan, sanayici, pratik eğitimini sanayide yapma olanağı bulan mühendis adayları ve üniversiteden çok, ülke ekonomisi yarar görür.”
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *