ANASAYFA arrow right Güncel

Çocukların alım gücü çok geriledi

Çocukların alım gücü çok geriledi
YAYINLAMA: 22 Nisan 2025 / 18.24
GÜNCELLEME: 22 Nisan 2025 / 18.24

Esnaf mesleği bırakma noktasına doğru gidiyor

2024-2025 eğitim öğretim sezonun bitmesine az bir zaman kala kantinci esnafı satışların azalmasından dert yandı. Satışlar yüzde 25 gerilediğine dikkat çeken esnaf, giderlerin artması durumunda birçok kantinin el değiştireceğini veya mesleği bırakma noktasına gidildiğini vurguladı. 
Satışlarımızın geçen yıla göre yüzde 25 oranında düştü

Gaziantep Kantinciler Odası Başkanı Şıho Kelleci, ‘’Artan maliyetler karşısında ve çocukların alım gücünün düşmesi sonucunda bu eğitim öğretim sezonunda istediğimiz satışları yapamadık. Satışlarımızın geçen yıla göre yüzde 25 oranında düştü bir dönemde esnafımız, zorlu şartlar altında ayakta kalma mücadelesi veriyor’’ açıklamasını yaptı.

Ekonomik açıdan zorlu bir yıl geçirdiklerini sözlerine ekleyen Kelleci, ‘’Türkiye genelinde yaşanan ekonomik kriz ile birlikte ailelerin alım gücünün düşmesi satışlarımızı olumsuz etkiledi. Çünkü evini bile geçindirmekte zorlanan aileler, çocuklarına harçlık vermekte zorlandılar. Buna bağlı olarak çocukların alım gücü çok düştü. İster istemez satışlarımız da bundan olumsuz etkilendi’’ şeklinde konuştu.
Kantincilik günümüzde değersiz bir meslek haline geldi

Kelleci, ‘’Yaşanan ekonomik kriz her sektör gibi bizi de olumsuz etkiledi. Giderlerin artması gelir gider arasındaki dengenin bozulması ve makasın açılmasına neden oldu. Gelirin gideri karşılamadığı bir dönemde esnafın çarkını döndürmesi çok zor oldu. Birçok kantin giderleri azaltmak için ailesi ile birlikte çalışmaya başladı. Hatta daha nereden kısabilirim diye düşünmeyi sürdürüyor. Bir zamanların en gözden meslekleri arasında bulunan kantincilik günümüzde değersiz bir meslek haline geldi’’ ifadelerini kullandı.

Zamların bir türlü önüne geçemiyoruz

Sektörün yeniden ayağa kalkması ve esnafın çarkını döndürmesi için destek verilmesi gerektiğini dile getiren Kelleci, ‘’Dükkan kiraları başta olmak üzere sigorta primleri ve diğer giderleri beklediğimiz şekilde artış gösterdi. Bunun yanı sıra sattığımız tüm ürünlere 30-40 günden bir yüzde 10 ile 15 arasında zam geliyor. Bu zamların bir türlü önüne geçemiyoruz. Artık esnafımız giderlerin altından nasıl kalkacağını düşünüyor. Binlerce kişinin evine ekmek götürdüğü, ülke ve kent ekonomisine milyonlarca lira katkı sunan böylesine önemli bir meslek göz ardı edilmemeli. Sektöre sahip çıkılması gerektiğini bir kez daha dile getiriyoruz’’ dedi.
Uzun vadeli ve düşük faizli olmak koşuluyla can suyu kredisi verilmeli

Can suyu kredisi verilmesi talebinde bulunan Kelleci, ‘’Uzun vadeli ve düşük faizli olmak koşuluyla can suyu kredisi verilmesini istiyoruz. Kredi verilmeli ki esnaf borcunu ödesin, ekonomi de bir sirkülasyon sağlansın. Ayrıca sigorta primleri çok yüksek her esnafın bu parayı ödemesi mümkün değil. O yüzden bu ücretlerde ödenebilir seviyeye indirilmeli. En önemlisi ise kiralar. Kiraların da yüzde 25’e sabitlenmesini talep ediyoruz’’ çağrısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *