ANASAYFA arrow right Güncel

Pahalılık yüzünden Antep’in turizmden aldığı pay azalıyor

Pahalılık yüzünden Antep’in  turizmden aldığı pay azalıyor
YAYINLAMA: 09 Nisan 2025 / 18.07
GÜNCELLEME: 09 Nisan 2025 / 18.07

Turistler Şanlıurfa ve Mardin’i tercih ediyor

Pahalılık nedeniyle Gaziantep’in turizmden istediği payı alamadığını söyleyen TÜRSAB GAP BTK Başkanı İbrahim Halil Kılınç, ‘’Gaziantep’in turizmden aldığı pay her yıl azalıyor. Bunun nedeni ise pahalılık. Bu pahalılığı gören turistler konaklamak ve karnını doyurmak için başka şehirleri tercih ediyorlar. O yüzden bu durumu tersine çevirmek için bir an evvel harekete geçilmesi gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

Turistler, yeme-içme ve konaklama için Şanlıurfa veya Diyarbakır’ı tercih ediyor

Kılınç, ‘’Yerli-yabancı turistlerin uğrak şehirlerinden biri olan, Mardin ve Şanlıurfa ile birlikte kültür turizminin yoğun yapıldığı illerden biri olan kentimiz, turizm bakımından her yıl kan kaybetmeye devam ediyor. Bunu yakın dönemde Ramazan Bayramı’nda yaşadık. Şehrimize yoğun bir şekilde turist geldi ama birçoğu ne yemek yedi ne de konakladı. Çünkü hem konaklama hem de yeme-içme çevre illere göre pahalı. O yüzden turistler, yeme-içme ve konaklama için Şanlıurfa veya Diyarbakır’ı tercih ediyor’’ tespitini yaptı.

İlgili kurumların elini taşın altına koyması lazım

Durumu tersine çevirmek için kenti yönetenleri göreve davet eden Kılınç, ‘’Şehrimizin en büyük gelir kalemleri arasında hiç şüphesiz turizm yer alıyor. Ama turist sayısındaki azalma kent ekonomisine büyük zarar veriyor. Dolayısıyla kenti yönetenlerin bir an önce harekete geçmesi gerekiyor. Durumu tersine çevirmek için projelerin geliştirilmesi elzem hale geldi. Seyahat acenteleri, turist getirmek için gece-gündüz çalışıyoruz, ancak ilgili kurumlarında elini taşın altına koyması lazım’’ dedi.

Ekonomik krizden her sektör gibi seyahat acenteleri de olumsuz etkilendi

Ramazan Bayramı’nın sektörün yüzünü güldürdüğünü sözlerine ekleyen Başkan Kılınç, ‘’Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizden her sektör gibi seyahat acenteleri de olumsuz olarak etkilendi. İşlerimiz yüzde 90 oranında düşmüştü. O nedenle seyahat acenteleri tüm umutlarını bayrama bağlamıştı. Nitekim de bayram istediğimiz gibi geçti, ama bunu yaraya pansuman gibi düşünmek gerekiyor. Bu turist sirkülasyonun devam etmesi lazım. Tüm temennimiz bu yönde’’ açıklamasında bulundu.

Seyahat acenteleri maliyetlerin altından kalkamıyor

Sektörde çarkların zor döndüğünü ifade eden Kılınç, ‘’Giderlerimizin yüzde 100 oranında artış gösterdiği bir dönemde gelirlerimiz ise aynı oranda artmadı. Bu da gelir-gider arasında bir dengesizliğe neden oldu. Zaten uçak biletlerinden alınan komisyonlar çok düşük. Düşük kazançlarla çarkın dönmesinin mümkünatı yok. Dolayısıyla maliyetlerin altından kalkamayan seyahat acenteleri personel çıkarmaya veya kepenek kapatmaya başladı. O yüzden sektörün desteğe ihtiyacı var’’ diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *