Eğitim Sen Gaziantep Şubesi, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılının bugüne kadar çözümlenmeyen ve de birikmiş sorunlara yenileri eklenerek başlayacağını açıkladı
Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ‘’Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve il milli eğitim müdürlüklerinin plansızlığının sorumlusu, eğitim emekçileri değildir. Eğitim emekçilerinin kendi istekleri dışında mevcut iş yerlerinden kopartılarak, ikametgâhlarından uzak yerlere resen atanması yeni mağduriyetler yaratacak. Norm fazlası öğretmenlerin yeni mağduriyetler yaşamaması için resen atama kararının gözden geçirilmesini ve geri alınmasını talep ediyoruz’’ dedi.
Yeni dönem atamalar yapılmadan planlanmalı, normlar ona göre belirlenmeli
‘Normal yollarla okuluna atanmış öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşmesinin sorumlusu öğretmenler değil’ diyen Parlakçı, ‘’Gaziantep’te ikili eğitimden normal eğitime geçişin okulların açılması ile gerçekleşmesi hem eğitimdeki verimsizliği büyütmekte, öğrenciyi öğretmeninden kopartmakta, veliyi yeni bir arayışa itiyor. Hem de öğretmeni ve öğretmen çocuklarının mağduriyetine yeni bir boyut kazandırıyor. Yeni eğitim öğretim yılı planlamaları, önceki dönem eğitim öğretim yılının bitişinde ve de yeni dönem il içi ve il dışı atamalar yapılmadan önce planlanmalı, normlar ona göre belirlenmeli’’ ifadelerine yer verdi.
Kamuoyunu yanıltan söylemleri aşamayan bir süreç ile karşı karşıyayız
Eğitimde yaşanan sorunları görmezden gelip kamuoyunu yanıltan söylemleri aşamayan bir süreçle karşı karşıya olunduğunu kaydeden Parlakçı, ‘’Öğretmen normlarındaki belirsizlik, kayıt paraları baskısı, çocukların okulda çözülmeyen yemek ve su sorunları, eğitimin niteliğini çağın gerisine düşüren ve bilim dışı içeriklerle eğitimi büyük yarılmalara götüren sözde ‘Maarif Modeli’ ile karanlık bir gelecek topluma reva görülüyor. Siyasi iktidar, eğitimde başta cinsiyet eşitsizliği olmak üzere, her tür eşitsizliği derinleştirmekte; öğretmeni itibarsızlaştıran, yoksulluğa mahkum eden, öğretmenlerin sosyal ve özlük haklarını gerileten politikalarını kesintisiz hayata geçiriyor’’ açıklamasını yaptı.
Öğretmenler kilometrelerce uzağa resen atanarak yeni bir hak gaspına uğruyor
Yoksulluk sınırı altındaki ücrete tabi tutulan öğretmenlerin, okulunun yanında ev tutup ve çalıştığı okula göre çocuklarının kayıtlarını yaparken, kilometrelerce uzağa resen atanarak yeni bir hak gaspına uğratıldığını kaydeden Parlakçı, ‘’MEB’in Norm Kadro Yönetmeliği arkasına sığınarak öğretmene yönelik zulmü açıklayamaz. Yönetmelikler öğretmenin insanca çalışma, insanca yaşama ve öğretmenin okuluna kolayca ulaşımını sağlayacak şekilde yapılmak zorunda. MEB’in Norm Kadro Yönetmeliği ile okulunda çalışan öğretmeni bir anda ihtiyaç fazlası durumuna düşürmesi, atama yönetmeliği ile de öğretmeni ikametgâhından uzak yerlere resen ataması insan hakkı gaspı. Bu durum özellikle büyükşehirlerde norm fazlası durumunda olan öğretmenleri tedirgin ediyor’’ şeklinde konuştu.