Yeni torba yasada neler var? (1)

YAYINLAMA: 06 Ekim 2021 / 21.43 | GÜNCELLEME: 06 Ekim 2021 / 21.43

“Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adıyla 64. Maddelik Yeni Torba Yasa TBMM’ne sunuldu.

Yeni Torba Yasa ile, mükelleflerin vergiye uyumlarını gözeten, vergi güvenliğini artıran, sosyal adaleti ve rekabet ortamını güçlendiren, yatırımları teşvik edip ihtilafları sonlandıran ve vergi vergi uygulamalarında öngörülebilirliği sağlayan değişikliklerin hayata geçirilmesi amaçlanıyor.

Torba Yasa’da hangi düzenlemeler yer alıyor?

Yeni Torba Yasadaki belli başlı düzenlemeler.

 850 bin Küçük Esnaf vergi muafiyeti kapsamına alınıyor

Yeni Torba Yasanın 1. Maddesi ile Gelir Vergisi kanununda değişiklik yapılarak, basit usulde vergilendirilen yaklaşık 850 bin esnafın kazançları gelir vergisinden istisna tutuluyor. Düzenleme 2021 yılı kazançlarına da uygulanmak üzere Kanunun yayım tarihinde yürürlüğe giriyor. Bu şekilde, yaklaşık 850 bin esnafın 2021 yılında elde ettikleri kazançlar da, gelir vergisinden istisna tutuluyor. Bu mükellefler artık yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyecekler, başka gelirleri nedeniyle yıllık beyanname verseler bile, bu kazançlarını beyannamelerine dahil etmeyecekler.

Sosyal medya paylaşımı gelirleri stopaj usulüyle vergilendirilecek

Torba Yasanın 2. maddesinde Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen bir madde ile, internet ortamında sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşanların bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar, stopaj yöntemiyle vergilendirilmek suretiyle gelir vergisinden istisna tutuluyor.

İstisnadan faydalanılabilmesi için, Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekiyor! Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden aktarım tarihi itibariyle yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yaparak beyan edip, Maliye’ye ödeyecekler. Bu hasılatı elde edenlerin başka kazançları olması, bu istisnadan yararlanmalarına engel oluşturmayacak. Yüzde 15 stopaj oranını sıfıra kadar indirmeye, bir katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak. Ayrıca, bu kapsamda yapılacak teslim ve hizmetler KDV’den istisna edilecek.

Tarımsal destek ödemeleri gelir vergisinden istisna olacak.

Yasa Teklifinin 3. Maddesine göre, Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen bir madde ile, tarım sektörü ve çiftçilerin desteklenmesi için kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destek ödemeleri gelir vergisinden istisna ediliyor. Artık bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapılamayacak.

Geçici vergide 4. dönem geçici vergi beyanı kaldırılıyor

Yasa Teklifinin 4-10. maddelerine göre; 3’er aylık dönemler halinde yılda 4 defa beyanname verilmek suretiyle uygulanan Geçici Vergideki 4. dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılıyor. Yeni uygulamada, yılın ilk 9 ayı için 3’er aylık dönemler halinde toplamda 3 geçici vergi beyannamesi verilecek.

Ancak yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannameleri ve ödeme süreleri birer ay öne çekiliyor.

Mart ayında verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannameleri artık Şubat ayının 25. günü akşamına kadar verilecek, tahakkuk eden gelir vergisi ise, Şubat ve Haziran aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenecek.

Nisan ayında verilmesi gereken yıllık kurumlar vergisi beyannamesi ise, artık izleyen yılın Mart ayında verilecek, tahakkuk eden vergide yine Mart ayı sonuna kadar ödenecek.

Böylece yıllardır Mali Müşavirler tarafından dile getirilen 4. Geçici Vergi taleplere uygun olarak kaldırılmış oluyor.

Uyumlu mükellef şartları iyileştirilecek

Yasa Teklifinin 11. Maddesine göre Şu anda toplamda 3 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefinden 65 bininin yararlanabildiği yüzde 5 vergiye uyumlu mükellef indiriminde aranılan şartlar biraz daha yumuşatılıyor, iyileştirme yapılıyor.

Yapılan düzenleme ile, mükellefler hakkında yapılan tarhiyatlar kesinleşmedikçe, mükelleflerin vergiye uyumu bozulmayacak. Mevcut düzenlemede, tarhiyat yapıldığı anda mükellefler vergiye uyumlu mükellef olma statüsünü kaybediyorlar, yararlandıkları yüzde 5 indirim tutarları cezalı olarak geri isteniliyordu. Düzenlemeden sonra, artık tarhiyat kesinleşmedikçe bu statüleri bozulmamış kabul edilecek. Ayrıca, yapılan diğer bir düzenleme ile de, tarhiyatı yapılan tutar, ilgili yılda yararlanılan indirim tutarının yüzde 1’ini aşmıyorsa, yine mükelleflerin vergiye uyum statüleri yine bozulmamış sayılacak.

Aslında, uyumlu mükellef olmak için belirlenen 3 yıllık mükellef şartı kaldırılarak, yeni işe başlayanlar için de uyumlu mükellef uygulanmalıdır. Şartların ihlali halinde ise sadece ihlal edilen yılın indirim tutarı geri istenilmelidir.

 

Sürecek

Yeni torba yasada neler var? (1)