Aşıda eşitsizlik yaşamda eşitsizliktir (2)
COVİD-19 salgınında, hem tedavilerdeki imkânlar ve aşılamadaki gidişattan, ne yazık ki “herkese eşit sağlık hakkı “ilkesini gözetmediğini görebilmekteyiz. Bu salgının, dünyada aşı dağıtımındaki eşitsizliğin ortadan kalkmaması halinde tamamen bitmeyeceği uyarısı, BM, DSÖ, UNİCEF ve bağımsız sağlık örgütlerince sürekli yapılıyor: “Yoksul, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kırılgan mali yapılarının da salgınla küresel mücadeleyi engelleyen diğer önemli bir faktör olduğu kaydedilmektedir.”
Dünya basınında yer alan haberlere göre,” Birleşmiş Milletler, Corona virüs aşısının dünyaya eşit bir şekilde uygulanmamasının endişe verici olduğunu, aşıya eşit erişimin sağlanmaması halinde, ülkeler arasındaki farkın giderek artacağı ve salgının ortadan kalkmayacağını bildirdi. BM kurumları, eşitsizliğin giderilmesi için ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde güçlü ortaklık ve iş birliği çağrısında bulundu.”
Ulusal ve uluslararası verilere bakmak bizleri bu konuda belki de daha aydınlatacaktır. Dünyayı sarsan Covid-19 salgını, aşıya erişim eşitsizliğiyle de tartışma konusu olamaya devam edecek. Çünkü, aralık ayında başlayan programlar kapsamında 130'dan fazla ülkede şu ana kadar 600 milyona yakın kişi aşılandı.
Ancak aşıların büyük bir kısmı ABD, Çin ve İngiltere gibi ülkelerin elinde bulunuyor. Gelişmekte olan ülkeler, sivil toplum kuruluşları, UNİCEF ve sağlık örgütleri aşı üretimini artırmak, yoksul ülkelere aşı temin edilebilmesini sağlamak için firmaların patentleri kaldırmasını ve ülkelere açmalarını talep ediyor.
Güney Afrika ve Hindistan’ın da içinde bulunduğu gelişmekte olan bazı ülkeler, Covid-19 aşıları üzerindeki patent ve fikri mülkiyet haklarının kaldırılması için geçtiğimiz aylarda Dünya Ticaret Örgütü'ne başvurdu ancak 'varlıklı' ülkelerin, buna yanaşmadığını biliyoruz.
ABD Merkezli yayın kuruluşu Bloomberg'in veri analizine göre; varlıklı ülkelerde Covid-19 aşılarının, gelişmekte olan ülkelere oranla 25 kat daha hızlı yapılmaktadır.
Bloomberg'in analizi, dünya nüfusunun yüzde 5'inin tam doz aşılanması için yeterli aşı geliştirilmiş olsa da dağıtımda orantısızlık olduğuna dikkat çekti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı son verilere göre ise, dünyada şimdiye kadar en az 700 milyon kişiye aşı yapılmasına rağmen, dar gelirli ülkelerdeki aşılama oranının sadece binde 2’de kaldığı bildirildi.
BM kurumları ise, eşitsizliğin giderilmesi için ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde güçlü ortaklık ve iş birliği çağrısında bulundu.
Farklı ülkelerde farklı firmalarca üretilen Corona virüs aşısının yüzde 87’sinin gelir düzeyi zengin ülkeler tarafından satın alındığı belirtiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanonom Ghebreyesus, “aşıların düşük gelirli ülkelere eşit olarak dağıtılmasının önündeki engeller olarak siyasi irade eksikliği ve zayıf küresel dayanışmanın başını çektiğini, şimdiye kadar dünyadaki zengin ülkelerde her dört kişiden birine aşı yapıldığını, aşının dünyadaki küresel dağıtımında şok edici bir dengesizlik yaşanıyor" demektedir.
“Aşı savaşları, pandemideki uluslararası eşitsizliğin ve sömürünün en yeni adı. “Herkes “kendini ve yakınını” kurtarmaya çalışırken, bizleri daha da zor günler bekliyor, gibi görünüyor. Bu zorluk, gündelik hayatımızdaki kolaylık, mutlu ve kalitenin elimizden gitmesi değil; “daha önemlisi, her gün on binlerce insanın hayatını kaybetmesi değil mi?”
Dünyaya çağrımız şu olmalıdır:
Aşıda patenti kaldırın!
Aşı formülleri dağıtılsın, aşı üretimi tüm ülkelerde yapılsın.
Aşılama, amasız, fakatsız, ayrımsız tüm dünya insanlarına eşit yapılsın!
Sağlıkta ve aşıda tekelleşmeyi değil, insan yaşamını önceleyin.
Yararlanılan Kaynaklar:
Yararlanılan Kaynaklar;
1.TTB, bilgileri ve verileri
2.SES verileri
3.Eğitim Sen açıklama ve Verileri
4.)Ulusal Basın(Gazete Duvar, T24)
5.)Uluslararası Basın(BBC, Amerikan Sesi, sputniknews)