ANASAYFA arrow right Röportaj

Hedef yılsonuna kadar 3 milyon yolcuya ulaşmak

Hedef yılsonuna kadar 3 milyon yolcuya ulaşmak
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.30
Gaziantep Havaalanı 2015 yılında 2 milyon 654 bin 372 yolcu taşırken, bu sayının 2016 Aralık ayı sonuna kadar 3 milyonu bulması bekleniyor
Gaziantep Havaalanı 2015 yılında 2 milyon 654 bin 372 yolcu taşırken, bu sayının 2016 Aralık ayı sonuna kadar 3 milyonu bulması bekleniyor. Özel uçaklar, jetler ve umre turları hariç günde 26 uçağın inip kalktığı Gaziantep Havalimanı oldukça hareketli. Devlet Hava Meydanları Başmüdür Vekili Mehmet Özkebapçı ile Gaziantep Havaalanı üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Özkebapçı, Gaziantep havaalanının 4 milyon yolcu taşıyabilecek bir kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

Yeni bir iç hatlar ve otoparkın daha yapılacağını vurgulayan Özkebapçı, “Öncelikle uçakların park ettiği apronu büyüttük. Şu anda bu yeterli gelmediği için yeni iç hatlar terminal binasının proje çalışmaları devam ediyor. Yeni iç hatlarımızın temelinin 2017 yılında atılacağını düşünüyoruz. Bunların haricinde 520 araçlık açık bir otoparkımız var. Yeni yapılacak otopark projesi 3 katlı ve 2 bin 500 araçlık bir kapasiteye sahip olacak ve terminal binası ile birlikte yapılacaktır” şeklinde konuştu.


-Bir zamanlar Gaziantep’e günde bir-iki uçak inip kalkardı. Şimdi mazallah tepemiz de vızır vızır uçak dolaşıyor. Günde kaç uçak kalkıp iniyor?
24 saatte Gaziantep Havalimanına yurt içi ve yurt dışı 26 seferimiz bulunmaktadır. Yani 26 uçak havaalanına iner ve 26 uçak da kalkar gider. Genellikle İstanbul seferlerimiz yoğun. Yaklaşık olarak bunun 11 tanesi Atatürk Havalimanı gerisi ise Sabiha Gökçen Havalimanı’na gider. Bunların haricinde haftanın belirli günlerinde Antalya, Kıbrıs ve İzmir seferlerimiz ve carter seferlerimizle beraber Almanya’nın belirli kentlerine kış mevsimi olduğu için haftada bir veya iki gün. Yazın ise, bu Almanya carter seferlerimiz daha sık yapılmaktadır.

Yurt içi ve yurt dışı uçuş sayısı ne kadardır?
Toplam olarak demin de söylediğim gibi 26’dır. İç hat ve dış hatlar var, bunların dışında Umre seferlerimiz var. Bu sadece yolcu trafiği. İş trafiği içinde özel jetlerle gelenler var ve bunlar bu yolcu trafiği sayısına dahil değildir. 2015 yılında toplam 2 milyon 654 bin 372 yolcuya ulaştık, bu yıl ise Aralık ayı sonuna bu sayının 3 milyona yaklaşacağını tahmin ediyoruz.

Havalimanımız bu kadar yoğunluğu taşıyabilecek kapasite de mi? Yoksa koşullar zorlanıyor mu?
Havalimanımız bunları taşıyabilecek kapasite de ve 4 milyon civarında yolcu kapasitemiz bulunmaktadır. Fakat son zamanlarda meydana gelen gelişmelerimiz beklenenin üstünde olduğundan dolayı yeni projelerimiz var. Öncelikle uçakların park ettiği apronu büyüttük. Şu anda bu yeterli gelmediği için yeni iç hatlar terminal binamızın proje çalışmaları devam ediyor. Yeni iç hatlarımızın temelinin, 2017 yılında atılacağını düşünüyoruz. Bunların haricinde 520 araçlık açık bir otoparkımız var. Yeni yapılacak otopark projesi 3 katlı ve 2 bin 500 araçlık bir kapasiteye sahip olacak ve terminal binası ile birlikte yapılacaktır.
Kaç havayolu şirketi uçak indirip kaldırıyor alana?
Yaklaşık bizde 8 firma var. Türk Hava Yolları, Onur Air, Atlas Jet, Sun express, Crendo Carter seferleri yapıyor, umreciler için bunun gibi çeşitli firmalarımız var.
Bir de özel küçük uçaklar var zaman zaman onları da görüyoruz gökyüzünde. Galiba onların sayısı da arttı değil mi?
İş jetleri diye tabir ettiğimiz jetler var, bunun haricinde gördüğünüz uçaklardan bazıları ambulans uçak ve aynı zamanda Gaziantep Havalimanı Ambulans uçaklar için üs durumundadır. Her an Gaziantep Havalimanında Ambulans uçağımız mevcuttur. Bunu da Sağlık Bakanlığı koordinesinde hiçbir ücret almadan vatandaşlarımıza hizmet vermektedir.
En yoğun sefer İstanbul’a galiba değil mi?
İstanbula günlük 17 seferimiz var, ama bazı günler farklılık gösterebilir. Bunun 11 tanesi Atatürk Havalimanı’na geri kalanı da Anadolu tarafında bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı’na inmektedir. Bunun haricinde her gün İzmir, her gün Kıbrıs seferlerimiz var ve haftada 4 gün Antalya seferlerimiz bulunmaktadır. Günlük olarak gelen yolcu sayısı 8 bin, giden yolcu sayısı ise 8 bin civarındadır.
Sabah-Gaziantep, nereden baksanız bölgenin merkezi konumuna geldi? Öyle yakın illere de havalimanı olacağına buraya büyük bir havalimanı yapılsa daha iyi olmaz mı? Sonuçta Kahramanmaraş 1, Şanlıurfa 1,5-2 saat mesafede…
-Şimdi bu bizim dışımızda olan bir şey. Bizim havalimanımız her türlü uçağın iniş ve kalkışına müsaittir. Çünkü yeni yapılan pistimiz, 48 metre eninde ve 3 kilometre uzunluğundadır. Mesela bazen 747 yardım uçaklarını indirdiğimiz zamanlarda oldu. Pistimiz 747 gibi uçakların da inebileceği bir kapasiteye sahiptir. Yalnız civar illerde de havalimanları küçük havalimanlarıdır. O şehrin ihtiyacını karşılamak için kurulmuştur.
Yer ve kontrol personel sayımız yeterli mi?
Personel sayımız ve hava trafik kontrollerimiz yeterlidir. Bizim teknik kulemizde yeterli personelimiz var ve aletlerimiz en son sistemdir. Milletin en çok merak ettiği şey havalimanımızdaki ILS sistemidir. Her iki pistimizde ILS sistemi mevcuttur. Türkiye ilk olarak yalnız bizim Gaziantep’te iki tane ILS sistemine sahip bir havalimanıyız.
Önümüzdeki günlerde yoğunluk daha da artacak mı, zira özel havayolları direkt Avrupa seferlerinde söz ediyor.
Seferlerimiz özellikle yaz aylarında artacak. Yeni yapılacak olan terminalimizle beraber daha ferah bir duruma geleceğiz. Yeni yapılacak iç hatlar terminalimiz yaklaşık 75 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. Şu anda projede 6 körük görünüyor. Fakat körük sayısının artması için çalışmalar devam ediyor. Bu körükler sayesinde, yolcularımız apronda yürümeden körüklerden direkt olarak uçağın içine girecekler. Soğuk ve sıcaktan etkilenmeden uçaklarına geçmiş olacaklar.
Bir yolcu uçağı ortalama kaç saat kalıyor alanda?
Bu şirketlere göre değişir. Bazı şirketler havalimanında 15-20 dakika kalırken, bazı şirketler ise 1 saat kalırlar. O kendi planlamaları ile ilgilidir. Bizim burada 10 tane büyük uçakların park edebileceği alanımız mevcuttur. Ayrıca eski apronda 2 uçak park yerimiz bulunmaktadır. Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *